Uutinen

Pohjois-Korea lupaa laittaa ydinohjelmansa jäihin

1.3.2012

Viime viikolla käydyissä neuvotteluissa, Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ovat päässeet sopimukseen ydinkokeiden ja uraanin rikastamisen lopettamisesta Pohjois-Korean Yongbyonin laitoksessa. Pohjois-Korea lupaa myös lopettaa pitkänmatkan ohjusten kehityksen ja testaamisen. Yhdysvallat aikoo puolestaan toimittaa maahan 240 000 tonnin edestä elintarvikeapua. Pohjois-Korea kärsii kroonisesta ruokapulasta, ja on täysin riippuvainen kansainvälisestä avustuksesta väestönsä ruokkimiseksi.

YK:n kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääsihteeri Yukia Amano luonnehti sopimusta askelena oikeaan suuntaan. IAEA:n on tarkoitus valvoa Pohjois-Korean ydinlaitosten alasajoa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi olevansa rohkaistunut Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välisten neuvottelujen tuloksista, joita hän kuvaili "positiivisiksi ja merkittäviksi".

Myös Pohjois-Korean takana perinteisesti seissyt Kiina on tyytyväinen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välien lämpiämisestä. "Kiina on valmis työskentelemään oleellisten osapuolien kanssa viedäkseen eteenpäin kuuden maan neuvotteluprosessia", sanoi Kiinan ulkoministeriön puhemies Hong Lei.

Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskeva sopimus on ensimmäinen joka on solmittu maan uuden johdon kanssa, sen jälkeen kun Pohjois-Korean edellinen johtaja Kim Jong-il kuoli viime vuoden joulukuussa. Yhdysvallat on toivonut Pohjois-Korean nykyisen johdon ottavan uuden linjan pysyvän rauhan rakentamiseksi alueelle. Naapurimaat Pohjois-Korea ja Etelä-Korea eivät ole koskaan allekirjoittaneet pysyvää rauhansopimusta 1950-luvulla käydyn sodan jälkeen, joten osapuolet ovat vielä teknisesti sodassa. Kansainvälisen yhteisön tavoitteena viimevuosina on ollut tehdä Korean niemimaasta ydinaseista vapaa alue.

Lähteet: Helsingin Sanomat, BBC, YK