Uutinen

Nairobin ilmastokonferenssi: Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin inhimillisen elämän alueisiin ja luonnonmekanismeihin

Ilmaston lämpeneminen tulee vaikuttamaan suoraan ruoan saatavuuteen ja aiheuttaa vakavia haasteita maailman kasvavan väestön ruokkimiselle. Myös ainutlaatuiset luonnonnähtävyydet ja kulttuurikohteet kuten Belizen koralliriutat ja arkeologiset kohteet esimerkiksi Skotlannissa ovat vaarassa tuhoutua kasvihuonepäästöjen vuoksi. Uhkista on keskusteltu parhaillaan käynnissä olevassa YK:n ilmastokonferenssissa Nairobissa.

FAO:n (UN Food and Agriculture Organization) edustaja Castro Paulino Camarada varoitti ilmastonmuutoksen vaikutuksista maatalouteen, metsänhoitoon ja kalastukseen. Camarada kehotti panostamaan sopeutumismekanismeihin ja ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseen.

Asianmukaisilla teknologioilla voidaan bioperäisiä materiaaleja kuten puuta, viljatuotteiden tähteitä, ruohoa, olkea ja risuja käyttää puhtaan ja edullisen energian lähteinä. Samaan aikaan taloudellista kehitystä maaseutuyhteisöissä voidaan edistää ja kasvattaa maanviljelijöiden tuloja ja ruokaturvaa. Sokeriruo'osta, maissista ja soijasta valmistetaan jo biodieseliä ja etanolia.

FAO uskoo, että metsänhoidon saralla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Metsät tuottavat kasvihuonekaasuja, kun niitä poltetaan ja hakataan liiaksi. Samaan aikaan metsät kuitenkin sitovat kasvihuonekaasuja ja varastoivat ilmakehän hiilidioksidia itseensä.

Monet maailmanperintökohteet ovat vaarassa merenpinnan kohoamisen, tulvien ja myrskyjen takia. Moskeijat, katedraalit ja monumentit kärsivät vaihtelevan ilmankosteuden tai maaperän muuttumisen
vuoksi.

Havainnot ovat peräisin Nairobin konferenssissa esitellystä, ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsittelevästä raportista (The Atlas of Climate Chnage: Mapping the World's Greatest Challenge). Raportin valmisteluun on osallistunut tutkijoita Tukholman ympäristöinstituutista ja YK:n ympäristöohjelmasta UNEP:ista.

Artikkeli englanniksi