Uutinen

Länsi-Afrikassa miljoonia aliravitsemuksesta kärsiviä

30.3.2012

Länsi-Afrikan ruokakriisi on pahentunut viime aikoina hälyttävällä nopeudella kansainvälisestä ruoka-avusta huolimatta.

"Tämä on kilpajuoksu aikaa ja maailman ankarimpia ilmasto-olosuhteita vastaan", YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston (OCHA) operatiivinen johtaja John Ging sanoi edellispäivänä tutustuttuaan olosuhteisiin Nigerissä, Burkina Fasossa ja Mauritaniassa. "Kriisi on sekä laajuudeltaan että inhimillisen kärsimyksen mittasuhteiltaan tyrmistyttävä, ja se tulee pahenemaan, ellei avustustoimenpiteisiin saada tarvittavaa rahoitusta. Tässä on kyse elämästä ja kuolemasta miljoonille ihmisille", Ging lisäsi.

Aikaisemmin tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi huolensa nopeasti pahenevasta humanitaarisesta kriisistä alueella. Yli 15 miljoonaa ihmistä Sahelin alueella kärsii ruokapulan aiheuttamasta aliravitsemuksesta. Ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta on seurannut sadonkorjuun epäonnistuminen ja elintarvikkeiden hintojen kohoaminen. Kuivuuden lisäksi tilannetta pahentaa jatkuvat konfliktit ja levottomuudet alueella.

Ging alleviivasi myös tilanteen kiireellisyyttä. Avustustoimenpiteillä on tällä hetkellä vain noin 40 prosenttia tarvittavasta rahoituksesta, ja kriisin arvellaan saavuttavan huippunsa vasta tulevina kuukausina.

"Match Day Against Hunger"

Professional Football Against Hunger on eurooppalaisten jalkapalloammattilaisliigojen kattojärjestön EPFL:n, Euroopan Unionin sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n yhteistyönä toteuttama kampanja, jolla pyritään nostamaan Länsi-Afrikan tilanne länsimaiden huomioon. Kampanja käyttää jalkapallon valtavaa maailmanlaajuista suosiota tietoisuuden lisäämiseksi. Kampanja avataan Match Day Against Hunger -tapahtumalla tulevana viikonloppuna. Lauantaina 31.3. ja sunnuntaina 1.4. yli 300 jalkapalloseuran pelaamat ottelut Euroopassa on omistettu Sahelin kriisille. Tietoisuutta kriisistä levitetään näin 16 maassa ja viesti saavuttaa miljoonia katsojia Glasgowsta Madridiin ja Lissabonista Moskovaan.

"Tällaisissa kriiseissä tarvitaan maailmanlaajuista tukea. Jalkapalloilijat tietävät erityisen hyvin, että ottelun voittamiseen tarvitaan koko stadionin tuki", sanoi FAO:n hyvän tahdon lähettiläs, espanjalainen jalkapalloilija González Blanco.

Muita kampanjaan osallistuvia pelaajia ovat brasilialainen Roberto Carlos sekä entinen Italian maajoukkueen maalivahti Francesco Toldo.

"Sahelin alueen ihmiset saattavat ajatella, että maailma on unohtanut heidät", Toldo sanoi. "Tänä viikonloppuna eurooppalainen jalkapallo osoittaa solidaarisuutensa heille. He tietävät, että he eivät ole yksin."

"Meillä on velvollisuus auttaa niitä, jotka kärsivät ilman omaa syytään", jatkoi entinen pelaaja, ranskalainen Patrick Vieira, joka on syntynyt kriisistä kärsivässä Senegalissa. "Oikeus ruokaan on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus, ja kenenkään ei pitäisi tänä päivänä kärsiä nälästä."

Listan pelattavista otteluista löydät täältä.

Katso BBC:n kuvasarja Länsi-Afrikan nälänhädästä.

Lähteet: UN.org a), UN.org b), EPFL