Uutinen

Israel ja Hizbollah syyllistyivät vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin 34-päiväisen konfliktin aikana

Neljä YK-asiantuntijaa tuomitsee Israelin ja Hizbollahin ihmisoikeusrikkomukset tuoreessa raportissaan.Asiantuntijat toteavat molempien osapuolten syyllistyneen ihmisoikeuksien loukkaamiseen ja humanitäärisen lain rikkomiseen. Lisätutkimuksia vaaditaan mahdollisten sotarikosten selvittämiseksi.

Raportti esitettiin Genevessä parhaillaan istuvalle ihmisoikeusneuvostolle. Asiantuntijat kiinnittivät huomiota Israelin levittämiin rypälepommeihin, joihin on sodan loppumisen jälkeen kuollut jo 14 ihmistä. Kansainvälistä yhteisöä vaadittiin kieltämään rypälepommit kokonaan.

"Israel syyllistyi vakaviin ihmisoikeuksien ja humanitäärisen lain loukkauksiin. Israel myös sekoitti toistuvasti sotilas- ja siviilikohteet keskenään. Lisätutkimukset ovat välttämättömiä Israelin mahdollisten sotarikosten selvittämiseksi", neljän asiantuntijan ryhmä toteaa raportissaan.

Asiantuntijaryhmä totesi myös Hizbollahin tulittaneen siviilejä ja syyllistyneen ihmisoikeusrikkomuksiin. Ihmisoikeusneuvostoa kehotettiin selvittämään myös Hizbollahin mahdolliset sotarikokset. Libanonin eteläosissa edelleen olevat rypälepommit ovat estäneet ihmisiä palaamaan koteihinsa konfliktin
päätyttyä. Asiantuntijat vaativat rypälepommien kieltämistä kansainvälisellä lailla.

Raportista keskusteltiin ihmisoikeusneuvoston istunnossa keskiviikkona. Keskusteluun osallistui erityisasiantuntijoiden, Israelin ja Libanonin edustajien lisäksi 30 muuta maata.

Ihmisoikeusneuvoston istunto päättyy perjantaina 6.10.2006.

Artikkeli englanniksi