Uutinen

Ihmisoikeusneuvoston uudet jäsenet valittu

YK:n yleiskokous on valinnut 14 maata Ihmisoikeusneuvoston jäseniksi. Vaali kesti lähes kolme tuntia ja se sisälsi kaksi äänestyskierrosta. Vaikka suurin osa paikoista jaettiin hyvässä yhteisymmärryksessä, Itäisen ja Läntisen Euroopan ryhmissä paikoista kilpailtiin. Uudet jäsenet, joiden joukossa on viisi uudelleenvalittua maata, aloittavat kautensa kesäkuun 20. päivä. Samaan päivään mennessä neuvosto on pitänyt viidennen istuntonsa ja päättänyt mm. niin sanotuista institution-building -asioista, joita tällä hetkellä työstetään työryhmissä. Päätökset uusista jäsenyyksistä tehtiin määräenemmistöllä, joka tällä hetkellä on 97 ääntä.

Uudelleenvalitut maat: Intia, Indonesia, Alankomaat, Filippiinit ja Etelä-Afrikka

Uudet valitut maat: Angola, Bosnia-Hertsegovina, Bolivia, Egypti, Italia, Madagascar, Nicaragua, Qatar ja Slovenia

Nämä maat valittiin kolmen vuoden kaudelle, joka loppuu kesäkuussa 2010. Maista uusina valitut voivat tulla valituksi myös toiselle kaudelle, mutta uudelleenvalitut eivät voi asettua ehdolle kesäkuussa 2010.

Eniten ääniä saivat Intia (185) ja Indonesia (182). Vähiten ääniä saivat Italia (101) ja Bosnia-Hertsegovina (112).

Vaalitulos maaryhmittäin:

Afrikan ryhmä: paikkojen kokonaismäärä 13. Ehdolla olleiden maiden määrä oli sama kuin tarjolla olleiden paikkojen määrä. Angola, Egypti ja Madagascar uudet jäsenmaat, Etelä-Afrikka uudelleenvalittuna.

Aasian ryhmä: paikkojen kokonaismäärä 13. Qatar uusi jäsenmaa, Intia, Indonesia ja Filippiinit uudelleenvalittuina. Aasian ryhmän sisäisen sopimuksen mukaisesti ensimmäisellä kaudella mukana olleiden maiden jäsenyydet sovittiin uusittaviksi. Bahrain halusi kuitenkin asettaa Qatarin ehdolle sijallaan.

Itäisen Euroopan ryhmä: paikkojen kokonaismäärä 6. Ehdolla olleiden maiden määrä oli suurempi kuin tarjolla olleiden paikkojen määrä. Ensimmäisellä kierroksella valittiin uusi jäsenmaa Slovenia, toisella kierroksella valittiin uusi jäsenmaa Bosnia-Hertsegovina (asettui ehdolle vasta 10.5.). Kolmas ehdokas oli Valko-Venäjä. Tiettävästi Valko-Venäjän valinnan estämiseksi tehtiin runsaasti vaikuttamistyötä, erityisesti Kanadan, Ranskan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen toimesta.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen ryhmä: paikkojen kokonaismäärä 8. Ehdolla olleiden maiden määrä oli sama kuin tarjolla olleiden paikkojen määrä. Bolivia ja Nicaragua uudet jäsenmaat.

Läntisen Euroopan ja muiden maiden ryhmä: paikkojen kokonaismäärä 7. Ehdolla olleiden maiden määrä oli suurempi kuin tarjolla olleiden paikkojen määrä. Ensimmäisellä kierroksella valittiin uudelleen Alankomaat, toisella kierroksella valittiin uusi jäsenmaa Italia. Kolmas ehdokas oli Tanska.

Ihmisoikeusneuvoston perustaneen päätöslauselman mukaisesti (60/251) 47 ensimmäisenä valittua jäsenmaata arpoisivat keskenään, mitkä maat saavat vain yhden tai kahden vuoden jäsenyyden. Nyt valitut maat korvaavat ne 14 maata, jotka saivat arvalla itselleen vain yhden vuoden kauden, Suomi näiden maiden joukossa. Kaikki nyt ehdolla olleista 16 maasta tekivät ihmisoikeussitoumuksia osana ehdokkuuttaan.

Artikkeli englanniksi