Uutinen

Ihmisoikeusasiantuntijat: Ihmisoikeusneuvoston edistettävä kulttuurien välistä ymmärrystä

Parhaillaan Genevessä koolla olevan YK:n ihmisoikeusneuvoston tulisi ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan tutkia, onko sen rasismia ja muukalaisvastaisuutta koskeva linjaus riittävä. Linjauksen on otettava uskonnollinen monimuotoisuus huomioon pitkällä tähtäimellä, totesi YK:n erikoisraportoija Doudou Diene. Uskonnonvapautta koskevat rikkomukset on tuotava julkisuuteen ja estettävä yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, täydensi erikoisraportoija Asma Jahangir.

Ihmisoikeusneuvosto on meneillään olevassa istunnossaan keskustellut myös oikeudesta terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Muita aiheita neuvostossa ovat muun muassa siirtolaisten ja alkuperäiskansojen ihmisoikeudet, kidutus, ihmisten salakuljetus ja katoamiset sekä oikeus asuntoon ja koulutukseen. Myös neuvoston edeltäjältä ihmisoikeustoimikunnalta siirtyneiden mandaattien tarkistus sekä universaalin ihmisoikeuksien valvontamekanismin kehittäminen ovat asialistalla.

Ihmisoikeusneuvoston istunto on järjestyksessä toinen neuvoston perustamisen jälkeen keväällä 2006. Jäsenmaat ovat Genevessä koolla lokakuun 6. päivään asti.

Artikkeli englanniksi
Ihmisoikeusneuvoston sivut