Uutinen

Ensimmäinen naisehdokas mukaan YK:n pääsihteerikisaan.

Maanantaina nimettiin kaksi uutta ehdokasta YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi.Viro, Latvia ja Liettua nimesivät yhteisessä turvallisuusneuvostolle osoitetussa kirjeessä ehdokkaakseen Latvian presidentin, Vaira Vike-Freibergan. Hän on ensimmäinen naisehdokas pääsihteerin valintaprosessissa. Toinen uusi ehdokas on Afganistanin entinen talousministeri Ashraf Ghani. Ghanin nimitystä ehdokkaaksi ei kuitenkaan ole virallisesti vahvistettu.

Vike-Freiberga on myös ainoa ei-aasialainen kandidaatti. Ehdokkaaksi
nimittämisensä jälkeen hän totesi, että ei tue alueelliseen kiertoon perustuvaa
systeemiä pääsihteerin valinnassa. Vike-Freiberga siteerasi myös yleiskokouksen
päätöslauselmaa 51/241, joka vaatii sukupuolten tasa-arvoapääsihteeriehdokkaiden valinnassa. Hänen ehdokkuutensa todennäköisesti kohtaa vastustusta Kiinan ja Venäjän taholta. Molemmilla mailla on veto-oikeus turvallisuusneuvostossa.

Edellisen kerran nainen on ollut ehdokkaana YK:n pääsihteeriksi vuonna 1991, kun
tehtävää tavoitteli Norjan Gro Harlem Brundtland. Valituksi tuli tuolloin Egyptin
Boutros Boutros-Ghali.

Turvallisuusneuvoston viime torstaina toimeenpannussa äänestyksessä eniten
puoltoääniä sai Korean ehdokas Ban Ki Moon. Häntä tuki neuvoston 14 jäsenmaalta. Yksi oli vastaan.

Seuraavaksi eniten ääniä saivat Intian Shashi Tharoor, Thaimaan Surakiart Sathirathai ja Jordanian Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein. Vähiten kannatusta ja eniten vastustavia ääniä sai Sri Lankan Jayantha Dhanapala.

Turvallisuusneuvostossa ehdokkaille annetaan joko puoltavia (encourage) tai vastustavia (discourage) ääniä. Eniten vastustavia ääniä saavat ehdokkaat jäävät vähitellen pois äänestyksistä. Seuraavaa äänestystä suunnitellaan pidettäväksi syyskuun lopussa.

Lisätietoa valintaprosessista englanniksi