Uutinen

Ban Ki-moon toivoo ydinaseista vapaata maailmaa

7.4.2010

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon lensi tiistaina Kazakstaniin, entiselle atomipommien testialueelle Semipalatinskiin. Sieltä hän vetosi Yhdysvaltain presidenttiin Barack Obamaan ja Venäjän presidenttiin Dmitri Medvedeviin, jotka neuvottelevat torstaina Prahassa sopimuksesta, jolla pyritään strategisten ydinaseiden vähentämiseen.

"Täällä on testattu yli 450 ydinpommia, joilla oli hirvittävä vaikutus ihmisiin ja luontoon. Ne tuhosivat täysin ympäristömme: myrkyttivät maan, joet ja järvet, saivat lapset kärsimään syövästä ja synnynnäisistä sairauksista", Ban kuvaili Semipalatinskissa.

Ban ylisti Kazakstanin presidenttiä Nursultan Nazarbajevia, joka sulki testialueen ja karkotti kaikki ydinaseet maastaan vuonna 1991. Samalla hän on toiveikas Yhdysvaltojen ja Venäjän sopimuksen suhteen, sillä molemmat ovat lupautumassa vähentämään ydinaseitaan kolmanneksella.

"Tänään Semipalatinsk on symboli aseista luopumiselle ja toivolle paremmasta tulevaisuudesta. Meillä on nyt hyvä syy uskoa, että Semipalatinskin lupaus, ydinaseista luopuminen, muuttuu todellisuudeksi", Ban sanoi.

Yhdysvallat on ensimmäistä kertaa lupautunut olemaan käyttämättä ydinaseita niihin valtioihin, joilla ei ydinaseita ole ja jotka ovat mukana ydinsulkusopimuksessa (NPT). Tämä lupaus pätee siinäkin tilanteessa, että nämä maat hyökkäisivät Yhdysvaltoihin.

Ban sanoi YK:n tiedotteessa pyrkivänsä ensi viikon ydinasekokouksessa Washingtonissa siihen, että Yhdysvallat, Venäjä ja muut ydinaseita valmistavat valtiot luopuisivat niistä kokonaan.

"YK:n ja ihmiskunnan kiihkein pyrkimys on ymmärtää, että ydinaseista vapaa maailma on ylin prioriteetti. Monet maat voivat hakea inspiraatiota Kazakstanista, joka on näyttänyt esimerkkiä. Pääsihteerinä tulen tekemään kaikkeni, yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa, ydinaseista vapaan maailman eteen."

Lisää: Kansainvälinen ydinasesopimus, joka astui voimaan tasan 40 vuotta sitten