Uutinen

Älä aavikoiduta kuivunutta maata!

Maailman ympäristöpäivää vietetään 5. kesäkuuta. Päätapahtumaa vietetään tänä vuonna Algeriassa. Ympäristöpäivän juhlinta on yksi Yhdistyneiden kansakuntien tärkeimmistä keinoista lisätä maailmanlaajuista tietoisuutta ympäristöasioista. Samalla se on myös keino vaikuttaa poliittisiin päättäjiin ja saada aikaan toimenpiteitä ympäristön puolesta.

Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972 lähtien. Tällöin YK:n yleiskokous päätti aloittaa vuosittaisen ympäristöpäivän viettämisen juhlistaakseen Tukholman ympäristökonferenssin avajaisia. Ympäristöpäivää voi viettää monella tapaa. Eri puolilla maailmaa järjestetään katutapahtumia, polkupyöräkulkueita, konsertteja, kirjoitus- ja piirustuskilpailuja, puiden istuttamista, kierrätys- ja puhtaanapitokampanjoita sekä paljon muuta. Monissa maissa tapahtuman kautta tavoitellaan ympäristökysymyksille poliittista huomiota ja toimenpiteitä ympäristön puolesta.

Vuoden 2006 ympäristöpäivän teemana on Aavikot ja aavikoituminen ja iskulauseena toimii Älä aavikoiduta kuivunutta maata! Slogaanilla halutaan kiinnittää huomiota kuivien alueiden suojeluun, joiden osuus maapallon pinta-alasta on jo yli 40 prosenttia. Alueella asuu myös yli kolmasosa maapallon kaikkein köyhimmistä ihmisistä.

Suomen YK-liitto on julkaissut Aavikoihin ja aavikoitumiseen liittyvän internetsivuston, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta aavikoitumisen leviämisen ja maaperän heikentymisen syistä, seurauksista sekä torjuntakeinoista eri puolilla maailmaa. Lue lisää: http://www.ykliitto.fi/aavikko

Joensuussa kestävän kehityksen kansainvälinen verkkokoulun ENO:n opiskelijat juhlistavat maailman ympäristöpäivää ja lukuvuoden loppumista istuttamalla puita, soittamalla itse tekemiään puisia soittimia ja lennättämällä leijaa. Lisätietoja: http://eno.joensuu.fi/treedatabase.htm

Lisätietoa ympäri maailmaa järjestettävistä tapahtumista saat osoitteesta: http://www.unep.org/wed/2006/english/