Uutinen

Tilanne Länsi-Saharassa kiristyy

11.11.2010

Länsi-Saharan ja Marokon välisten neuvottelujen kolmas kierros on päättynyt. Osapuolet keskustelivat kahden päivän ajan Länsi-Saharan kysymyksestä New Yorkin Long Islandilla YK:n erityisedustajan Christopher Rossin välityksellä. Osapuolet, Marokko ja Länsi-Saharan itsenäistymiseen tähtäävä Polisario-liike, ovat sopineet jatkavansa epävirallisia keskusteluja jälleen ensi kuussa. Osapuolet eivät kuitenkaan nyt käydyissä keskusteluissa hyväksyneet toistensa ehdotuksia tulevien neuvottelujen pohjaksi.

YK on ilmaissut huolensa Länsi-Saharassa viime päivinä tapahtuneiden väkivaltaisuuksien johdosta. Maanantaina raportoitiin, että useita ihmisiä on kuollut ja haavoittunut länsisaharalaisten mielenosoittajien ja Marokon armeijan välisissä yhteenotoissa. Tarkkoja lukuja uhrien määrästä ei kuitenkaan ole.

YK on ollut läsnä Länsi-Saharan alueella jo vuodesta 1976 lähtien, kun Espanjan hallinto alueella päättyi. Tämän jälkeen aluetta on havitellut niin Marokko kuin Mauritaniakin. Länsi-Saharan vapautusliike Polisario on puolestaan julistanut alueen itsenäiseksi.

Länsi-Saharan alkuperäinen sahrawi-väestö on kärsinyt Polisarion ja Marokon välisen konfliktin vuoksi pahiten. Kolmasosa sahrawi-väestöstä asuu yhä Algerian pakolaisleireillä, jotka ovat täysin riippuvaisia ulkopuolisesta avusta.

YK on vuosien ajan tuominnut marokkolaisen miehityksen Länsi-Saharassa, ja tehnyt useita yhteistyöyrityksiä Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU:n ja järjestön seuraajan Afrikan Unionin (AU) kanssa kansanäänestyksen järjestämiseksi. Vuonna 1988 allekirjoitettiin sopimus aselevosta ja kansanäänestyksestä, ja YK lähetti MINURSO-joukot alueelle rauhaa turvaamaan. Joukkojen tehtäväksi annettiin aselevon noudattamisen valvonta ja kansanäänestyksen turvaaminen, mutta erimielisyydet rauhansopimuksen tulkinnasta ovat estäneet kansanäänestyksen järjestämisen. Keskeinen kysymys tässä yhteydessä on ollut se, ketkä ovat äänioikeutettuja. Marokon mielestä 350 000 alueelle siirretyillä marokkolaisella pitäisi olla äänioikeus, mitä Polisario-liike taas ei hyväksy.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti viime huhtikuussa jatkaa MINURSOn mandaattia vuodella, huhtikuuhun 2011 saakka.

Taustaa Länsi-Saharan konfliktista

YK:n uutinen aiheesta

Amnesty Internationalin Länsi-Sahara-vetoomus

BBC:n Länsi-Sahara -sivut

MINURSO

maailma.netin artikkelit koskien Länsi-Saharaa