YK-päivä

Kansainvälinen rauhanpäivä

International Peace Day

Vuonna 1981 YK:n yleiskokous asetti kansainväliseksi rauhanpäiväksi syyskuun kolmannen tiistain. Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen seurauksena yleiskokous päätti, että kansainvälistä rauhanpäivää vietetään vuodesta 2002 lähtien 21. syyskuuta.

Päivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. Rauhanpäivän ajaksi toivotaan kaikkien konfliktien taukoavan. YK soittaa päivän kunniaksi rauhankelloja.

Vuodet 2001-2010 YK julisti kansainvälisen rauhankulttuurin ja väkivallattomuuden vuosikymmeksi erityisesti maailman lapsille. YK:n määritelmän mukaan rauhankulttuurilla tarkoitetaan väkivaltaa ja konflikteja ehkäiseviä arvoja, asenteita, elämäntapoja ja käyttäytymismalleja. Konflikteja pyritään ehkäisemään vaikuttamalla erityisesti yhteiskuntien rakenteellisiin tekijöihin, kuten köyhyyteen ja epätasa-arvoon. Avoin keskusteluyhteys ja vuorovaikutus yksilöiden, ryhmien ja valtioiden välillä on avainasemassa.
 

Kestävän kehityksen tavoiteen 16 "Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta" tavoitteena on edistää kestävän kehityksen mukaisia, rauhanomaisia ja osallisuutta edistäviä yhteiskuntia ja instituutioita. Rauhanomaisessa yhteiskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on pääsy oikeuspalveluiden pariin. Rauha edesauttaa kestävää kehitystä ja samaan aikaan kestävän kehityksen tukeminen edistää rauhaa.

Tiesitkö, että

  • 1900-luvulla valtioiden välisissä sodissa on kuollut arviolta 100 miljoonaa ihmistä.
  • kylmän sodan jälkeisissä sodissa ja muissa väkivaltaisuuksissa arvioidaan kuolleen yli viisi miljoonaa ihmistä.
  • YK:n rauhanturvaoperaatioita on vuodesta 1948 lähtien ollut yhteensä 71.
  • YK:n rauhanturvaoperaatioissa on palvellut 35 000 suomalaista rauhanturvaajaa  vuodesta 1956 lähtien.

YK:n International day of peace -sivuilta löydät lisätietoa kunkin vuoden erityisteemasta. Vuoden 2018 teema on ""Oikeus rauhaan - Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus 70 vuotta". 

Lisätietoa, videoita ja muuta materiaalia YK:n sivuilla aseistariisunnasta.