YK-päivä

Maailman merien päivä

Oranssin ja kirkkaan vihreän värinen kala ui korallin edustalla ja avaa suutaan. Näyttää ihmissilmin katsottuna hymyilevältä.
Kuva: Alm Gnista.

World Oceans Day

Valtameremme lämpötiloineen, virtoineen ja elämänmuotoineen pitävät yllä ihmiselämää tekemällä maapallostamme elinkelpoisen. Juomavetemme, sään ääri-ilmiöt, rantaviivamme, suurin osa ruuastamme, kauppareittimme ja joka hengittämämme happi ovat merien säännöstelemiä. Tästä syystä meriemme suojelu on tärkeä resurssi osana kestävää tulevaisuuttamme - varsinkin kun joudumme yhä useammin ajattelemaan sitä resurssina, joka joudumme suojelemaan omilta tekosiltamme.

Alun perin merien päivän idea syntyi Rion kestävän kehityksen huippukokouksessa vuonna 1992, mutta virallisesti päivä päätyi YK-kalenteriin yleiskokouksen päätöksen myötä vuonna 2008.

Yhä useammin valtameret päätyvät jokapäiväiseen uutisvirtaamme esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden, merenpinnan nousun, uusien merireittien avautumisen tai vaikkapa merissä kelluvan muovijätteen myötä. Tätä kuoriintuntuvammin ymmärrämme myös sen, kuinka tärkeää merien suojelu on.

Tiesitkö, että:

  • Meret tuottavat ainakin puolet planeettamme hapesta.
  • Meret sitovat noin 30 prosenttia ihmisten tuottamasta hiilidioksidista, mikä hillitsee ilmastokriisiä.
  • Merien talousvaikutuksia kuvaa se, että arviolta 40 miljoonaa ihmistä työllistyy meriin liittyvään teollisuuteen vuoteen 2030 mennessä.

 

Katso upea YK:n valokuva- ja julistenäyttely täältä.

YK:n yleiskokouksen julistus, 5.12.2008, A/RES/63/111

Teemapäivän kotisivu

Teemapäivän kampanjasivu