YK ja kestävä kehitys

YK JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TEEMAT NÄKYVIIN KOULUISSA

Uudet kestävän kehityksen tavoitteet astuivat voimaan vuoden 2016 alusta. Tavoitteet allekirjoitettiin syyskuussa 2015 YK:n yleiskokouksessa ja ne tulevat ohjaamaan valtioita ja viitoittamaan meitä taistelemaan paremman maailman puolesta. 

Tältä sivulta löydät taustatietoa, tilastoja ja tehtäviä kestävästä kehityksestä, ihmisoikeuksista ja YK:n toiminnasta.  Materiaali soveltuu pääosin yläkouluille ja lukioille uuden opetussuunnitelman ja laaja-alaisen oppimisen tueksi moneen eri oppiaineeseen.

YK:n päivää vietetään vuosittain 24.10. Katso alla myös opetusta tukevat materiaalit.

OPETUKSEN TUEKSI:

Kestävää päätöksentekoa -mobiilikurssi on maksuton kurssi, jonka kautta pääsee tutustumaan kestävään kehitykseen oman kännykän avulla. Kurssi sopii opetuksen tueksi ja taustamateriaaliksi monessa eri oppiaineessa. Se on suunnattu yläkoululaisille ja sitä vanhemmille. Kurssi löytyy myös englanniksi.

Katso taustatietoa, videoita, hieno valokuvanäyttely ja muita vinkkejä kestävän kehityksen tavoitteista (Agenda 2030).

Opetuksen tukena voi hyödyntää myös Globalis.fi-tietokantaa sekä yk.fi-sivustoa, joilta löytyy ajankohtaista sekä maakohtaista tietoa ja tilastoja ihmisoikeuksista, konflikteista (mm. Syyria) sekä YK:n toiminnasta.

Perustiedot YK:sta - tehtäviä  ja Prezi-esitys YK:sta esimerkiksi YK:n päivän viettoon 24.10.

World's largest lesson on englanninkielinen sivusto, jolta löytyy kuvia, animaatioita ja tuntisuunnitemia uusien kestävän kehityksen tavoitteiden käsittelyn tueksi. Sivustolla olevat videot on tekstitetty myös suomeksi: Maailman suurin oppitunti 1 ja Maailman suurin oppitunti 2

YK-teemapäiviä on vuoden mittaan useita ja oikean sivupalkkia klikkaamalla löytyy aineistoja ja tehtäviä aiheesta.

Malli-YK-kokous sekä MiniMUN-kokous ovat  osallistavia menetelmiä ja simulaatioita YK:n kokouksista, joissa käsitellaan jotakin ajankohtaista globaalia ilmiötä tai konfliktia. Simulaatiot sopivat hyvin ilmiöpohjaisen oppimisen ja globaalikasvatuksen tueksi. Katso tulevat koulutukset.

Muut oppimateriaalit.

 

 

Ilmoita koulusi YK-kouluksi ja pidä YK:n ja kestävän kehityksen teemoja näkyvästi esillä!

YK-koulu tukee YK:n työtä ja on siten mukana kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Ilmoittautuminen YK-kouluksi on avoinna kaikille oppilaitoksille! Ilmoittautumalla mukaan saat käyttöösi YK-koulu logon, jonka voi sijoittaa esimerkiksi oppilaitoksen verkkosivuille. YK-kouluna saatte ensimmäisten joukossa tietoa juhlavuoden toiminnoista ja tapahtumista sekä voitte tilata lisämateriaalia erilaisten YK-teemapäivien järjestämiseen kouluissanne.

Lisätiedot ja materiaalitilaukset:
Christa Prusskij, koulutussuunnittelija

christa.prusskij(at)ykliitto.fi

www.ykliitto.fi

Suomen YK-liiton kasvatus- ja koulutustoiminta tukee YK:n ja Unescon asettamia kasvatus- ja koulutustavoitteita. Liitto keskittyy kasvatustoiminnassaan erityisesti globaalikasvatukseen, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi YK:n toimintaa, edistää ihmisoikeuksien tuntemusta sekä tukea vastuullista ja aktiivista kansalaisuutta globalisoituneessa maailmassa. 
Sivuston oppimiskokonaisuutta ovat tukenee opetus- ja kulttuuriministeriö ja ulkoasiainministeriö.