Uutinen

YK:ssa keskustellaan yhtenäistämistoimenpiteistä ja turvallisuusneuvoston uudistamisesta

Syyskuun alkuun asti yleiskokouksen puheenjohtajana jatkava Bahrainista kotoisin oleva Sheikha Haya Rashed Al-Khalifa on jatkanut YK-järjestelmän uudistuksia. Yleiskokouksen piirissä järjestetään tapaamisia ja neuvotteluja YK:n eri osien yhtenäistämisestä ja tehokkaammasta toiminnasta. Konsultaatioissa jäsenmaat voivat esittää omia kantojaan uudistuksista.

Turvallisuusneuvoston uudistaminen on yksi tärkeimpiä reformikohteita, mutta samalla myös yksi hankalimpia. Turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsenmaata, joiden kokoonpano on ollut sama perustamisesta alkaen: Kiina, Ranska, Venäjä ja Iso-Britannia sekä Yhdysvallat. Niiden lisäksi neuvostossa on 10 kahden vuoden välein vaihtuvaa jäsentä, joiden tulee edustaa jokaista maailman mannerta.

Yhtenäistämiskeskustelut käynnissä yleiskokouksessa

YK:n pääsihteerin ja yleiskokouksen puheenjohtajan suosituksesta on aloitettu neuvotteluita ja konsultaatioita koskien YK-järjestelmän uudistamista ja yhtenäistämistä. Barbadoksen edustaja Christopher Hackett ja Luxemburgin edustaja huolehtivat konsultaatioista ja pyrkivät kokoontumaan mahdollisimman monen teeman tiimoilta ennen uuden istuntokauden alkua syyskuussa.

Epävirallisia konsultaatioita on jo tehty kesäkuun aikana koskien humanitaarisia asioita, sukupuolten tasa-arvoa ja naisten aseman parantamista sekä hallinto- ja institutionaalista reformia. Seuraava tapaaminen keskittyy YK:n liiketoiminta-asioihin. Muita teemoja yhtenäistämispyrkimyksessä ovat ympäristö, ihmisoikeudet ja rahoitus.

Kesäkuun 20. päivänä olleet konsultaatiot koskien humanitaarisia asioita avasi YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteeri ja hätäavun koordinaattori John Holmes. Hän toi esille, että järjestelmän yhtenäisyys helpottaisi YK:n toimijoita keskustelemaan humanitaarisista kysymyksistä. Neuvotteluun osallistuneet maat toivoivat muun muassa YK:n ja muiden humanitaarista apua toimittavien järjestöjen, kuten Punaisen Ristin, välille tehokkaampaa yhteistyötä. Jotkut maat olivat huolestuneita avun epävarmuudesta siinä vaiheessa, kun avun kohdetta pyritään siirtämään avun yksipuolisesta jakamisesta alueen oman kehityksen vahvistamiseen.

Sukupuolten tasa-arvoa ja naisten asemaa käsitelleet konsultaatiot avasi pääsihteerin virallinen sijainen Asha-Rose Migiro toivoen naisten aseman parantamista YK-järjestelmän sisällä. Hän toivoi lisäksi kohdennettua avunantoa maille, joiden tavoitteena on parantaa naisten asemaa ja mahdollisuuksia kansallisesti. Keskusteluissa jäsenmaat olivat kohtalaisen samaa mieltä siitä, että uudenlaista sukupuoliohjelmaa tulisi kehittää. Tärkeänä pidettiin myös ruohonjuuriperspektiivin mukaan ottamista sukupuolten yhdenvertaisuusasioissa, jotta kehitystä tapahtuisi kansallisella tasolla.

Konsultaatiota johtavien edustajien on määrä analysoida jokaisen tapaamisen tuloksia sekä esitettyjä näkemyksiä ja raportoida niistä Migirolle. Heinäkuun puoleen väliin mennessä edustajat kehittävät uudistusprosessia eteenpäin. Konsultaatioissa on otettu ja otetaan vastaan myös kansalaisjärjestöjen näkemyksiä koskien teemoja ja järjestelmän yhtenäistämistä.

Turvallisuusneuvoston reformi etenee hitaasti

Chilen ja Liechtensteinin YK-lähettiläät ovat tavanneet eri alueellisten ryhmien kanssa keskustellakseen turvallisuusneuvoston uudistamisen eteenpäin viemisestä. Neuvottelijoiden on määrä luovuttaa tämän kuun loppuun mennessä yleiskokouksen puheenjohtajalle raportti uudistusten jatkamisesta. Tällä hetkellä näkemykset reformin jatkosta ovat kuitenkin vaihtelevia ja tämänhetkisiä uudistusehdotuksia koskien ei ole päästy kompromisseihin.

Aiemmin tänä vuonna yleiskokouksen puheenjohtaja Al Khalifa nimitti viisi edustajaa selvittämään turvallisuusneuvoston uudistamista. Myöhemmissä neuvotteluissa liittyen edustajien laatimaan raporttiin jäsenmaiden näkemykset olivat osittain eriäviä ja eteneminen hidastui. Lisäkonsultaatioita uudistamisesta jatkettiin toukokuun ajan ja tällöin Chilen Heraldo Munoz ja Liechtensteinin Christian Wenaweser nimitettiin neuvottelujen johtoon.

Useat maat ovat olleet yhtä mieltä siitä, että ilman turvallisuusneuvoston reformia YK:n uudistus jää vajaaksi. Osa konsultaatioihin osallistuneista jäsenmaista on kokenut uudistusraportin aikataulun liian tiukaksi ja näin ollen eivät ole pystyneet antamaan selkeitä näkemyksiä reformista. Heraldo Munoz kertoi kansalaisjärjestöille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että suurin osa YK:n jäsenmaista uskoo turvallisuusneuvoston laajenemisen tärkeyteen ja tarpeellisuuteen. Hän jatkoi, että on pyrittävä avoimiin keskusteluihin jäsenmaiden kanssa ja saavutettava jonkinasteista yksimielisyyttä, jotta uudistus voi edetä.

Konsultaatioiden raportti luovutetaan tämän kuun lopussa puheenjohtaja Al Khalifalle, minkä jälkeen hänen on määrä päättää uudistuksen seuraavista askeleista.


Yhtenäistämiskeskusteluista englanniksi

Turvallisuusneuvoston reformista englanniksi