Uutinen

YK:n pääsihteeri toivoi turvallisuusneuvoston jäseniltä malttia Kosovon itsenäisyysjulistuksen jälkeen

Eilen Venäjän ja Serbian pyynnöstä kokoontuneelle turvallisuusneuvostolle puhunut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon korosti Kosovon vakauden ja turvallisuuden säilyttämisen merkitystä. Pääsihteeri kehotti kaikkia pysyttäytymään sitoumuksessaan olla ryhtymättä toimiin, jotka voisivat johtaa väkivaltaisuuksiin tai muutoin vaarantaa rauhan.

Serbian presidentti Boris Tadic vetosi turvallisuusneuvostoon, jotta se mitätöisi Kosovon "yksipuolisen ja laittoman" itsenäisyysjulistuksen. Presidentin mukaan Kosovon itsenäisyysjulistus rikkoo turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1244, joka vahvistaa Serbian suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden. Tadic julisti, ettei Serbia tule koskaan tunnustamaan Kosovon itsenäisyyttä, vaan tulee ikuisesti pitämään aluetta osana Serbiaa, eikä aio luopua taistelusta.

Venäjän lähettiläs Vitaly Churkin antoi tukensa Serbialle ja korosti, että Kosovon itsenäisyysjulistus asettaa vaarallisen ennakkotapauksen, joka saattaa johtaa lisääntyneisiin jännitteisiin ja etnisten ryhmien väliseen väkivaltaan Kosovon alueella. Hänen mukaansa kestävä ratkaisu Kosovon asemaan voidaan saavuttaa ainoastaan YK:n turvallisuusneuvoston johdolla ja Serbian ja Kosovon välisellä sopimuksella.

Useat turvallisuusneuvoston jäsenet, kuten Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska ja Belgia antoivat tukensa "uudelle Kosovon valtiolle". Iso-Britannian lähettiläs John Sawers totesi, ettei Kosovon itsenäistyminen ilman Serbian suostumusta ole ihannetilanne, mutta Kosovo on erityistapaus, eikä se siten luo ennakkotapausta. Myös Yhdysvaltojen lähettiläs Zalmay Khalilzad piti Kosovon itsenäistymistä ainutlaatuisena prosessina, jota Kosovon poliittiset johtajat ohjasivat vastuullisella tavalla.

Neuvottelut Kosovon lopullisesta asemasta kariutuivat viime vuoden lopulla ja Kosovo julistautui itsenäiseksi 17.2.2008. YK:n väliaikaishallinto jatkaa toimintaansa Kosovossa. EU on päättänyt lähettää Kosovoon ryhmän poliiseja, tuomareita ja hallintovirkamiehiä sekä EU:n erityisedustajan.


Pääsihteeri Ban Ki-moonin lausunto turvallisuusneuvostolle 18.2.2008

Uutinen englanniksi