Uutinen

Valtiot edistyneet väkivallan torjumisessa, kertoo WHO:n tutkimus

Maailman terveysjärjestön WHO:n uusi tutkimus osoittaa usean maan edistyneen väkivallan torjumisessa. Tutkimusraportissa on käyty läpi eri maiden saavutuksia väkivallan ehkäisyn saralla vuodesta 2002 eteenpäin. Väkivalta on kuitenkin yhä suuri ongelma ja raportin mukaan vielä vuonna 2002 noin 1,9 miljoona ihmistä menehtyi väkivallan seurauksena; suurin osa menehtymisistä tapahtui köyhimmissä maissa.

Brasilia, Malesia, Meksiko ja Iso-Britannia ovat ottaneet suuren edistysaskeleen ja julkaisseet nyt ensimmäistä kertaa kansalliset raportit väkivallasta ja terveydestä. Mosambik on ollut myös aktiivinen ja maassa on kehitetty järjestelmiä tilastoimaan väkivaltakuolemia sekä arvioimaan lääketieteellisen ja oikeudellisen avun saantimahdollisuuksia seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneille.

"Maailmanlaajuisesti haasteena on lisätä rahoitusta tieteellisiin laaja-mittaisiin arviointitutkimuksiin etenkin köyhimmissä maissa. Saavutettujen tutkimustulosten avulla olisi mahdollista parantaa ja laajentaa väkivallan torjumista, " sanoi Etienne Krug, joka johtaa WHO:n väkivallan ehkäisyosastoa.

WHO:n raportissa huomautetaan, että fyysinen, seksuaalinen ja psykologinen väkivalta uhkaa miljoonien ihmisten terveyttä ja hyvinvointia päivittäin. Itsemurha ja tappo ovat viidenneksi ja kuudenneksi yleisimpiä kuolinsyitä 15 - 44 -vuotiailla ja kolmesta seitsemään miljoonaa nuorta joutuu sairaalahoitoon vuosittain väkivallasta aiheutuneiden vammojen takia.

On osoitettu, että suurin osa väkivallasta aiheutuneista kuolemista ja vammoista on vältettävissä. Keinoja näiden torjumiseen ovat muun muassa vanhempien opastus, alkoholin ja aseiden saatavuuden vähentäminen, riskiryhmään kuuluvien nuorten koulutus sekä kulttuuristen normien muuttaminen siten, että väkivaltaa ei nähdä hyväksyttävänä.

Väkivallan ehkäisy on helpompaa, kun tiedossa ovat ne syyt, jotka väkivaltaa aiheuttavat - niin perheissä kuin yhteisöissäkin. Tänään noin 200 asiantuntijaa kokoontuu Skotlannissa keskustellakseen väkivallan ehkäisyn etenemisestä ja jäljellä olevien haasteiden kohtaamisesta.

Artikkeli englanniksi