Uraauurtava YK-raportti pui seksuaalivähemmistöjen oikeuksia

21.12.2011

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) on julkaissut YK-raportin, joka ensimmäistä kertaa järjestön historiassa käsittelee seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeusvaltuutetun toimiston raportti (Discriminatory laws and practices and acts of violence against individuals based on their sexual orientation and gender identity) tarkastelee seksuaalivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja väkivaltaa eri puolilla maailmaa. Raportti on luovutettu Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvostolle ja neuvosto käsittelee sen sisältöä istunnossaan ensi vuoden maaliskuussa.

Raportti tutkii väkivaltaa ja syrjiviä käytäntöjä, jotka juontuvat yksilön seksuaaliseen orientaatioon tai sukupuoli-identiteettiin. Siinä todetaan, että seksuaalivähemmistöjen edustajat ympäri maailman kohtaavat muun muassa uhkailua, sieppauksia, pahoinpitelyjä, kidutusta tai perusteettoman vapaudenmenetyksen. Valtiot eivät myöskään puutu näihin ihmisoikeusloukkauksiin riittävästi, ja että väkivalta- ja syrjintätapaukset jäävät usein raportoimatta esimerkiksi poliisiin kohdistuvan epäluottamuksen johdosta.

YK:n ihmisoikeuksista vastaava apulaispääsihteeri Ivan Šimonović sanoi YK:n kansainvälisen ihmisoikeuksien päivän (10.12.) puheessaan, että homoseksuaaleihin kohdistuva syrjintä on edelleen monissa maissa oikeutettu jopa lain nojalla.

"Tiedämme kokemuksesta, että syrjivä lainsäädäntö vahvistaa yleisesti syrjiviä asenteita. Jos jokin valtio kohtelee osaa väestöstään toisen luokan kansalaisina tai jopa rikollisina heidän seksuaalisen orientaationsa vuoksi, kannustaa tämä myös muita kansalaisia tekemään samoin".

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun raportissa kehotetaan jäsenmaita erilaisiin toimiin seksuaalivähemmistöjen kohtaaman syrjinnän kitkemiseksi. Ensinnäkin jäsenmaiden tulisi luopua lainsäädännöstä, joka kriminalisoi homoseksuaalisuuden. Ennen kaikkea kuolemantuomioista, joita langetetaan seksuaalisesta kanssakäymisestä samaa sukupuolta olevan, tulee luopua. Kuolemantuomion homoseksuaalisesta suhteesta voi saada edelleen Iranissa, Mauritaniassa, Saudi Arabiassa, Sudanissa ja Jemenissä. Lisäksi jäsenmaiden tulisi säätä lakeja, jotka torjuvat syrjintää sukupuolisen orientaation perusteella ja määrittelevät muun muassa laillisen alaikärajan hetero- ja homoseksuaalisille sukupuolisuhteille. Sukupuoliseen orientaatioon perustuvat väkivalta- ja kuolemantapaukset tulisi tutkia huolellisesti.

Ihmisoikeusvaltuutetun raportti kehottaa lopuksi jäsenmaita ryhtymään tiedotustyöhön seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien tunnettuuden yleismaailmalliseksi parantamiseksi.

Lue koko raportti (PDF, englanniksi)


Julkaistu: 21.12.2011