Uutinen

Suomi pelaa ilmastonmuutosprosessissa kaksilla korteilla ja unohtaa saamelaiset

12.5.2011

Toukokuun alussa järjestetyssä YK-liiton Kansalaisten maailmannäyttämön työpajassa pohdittiin ilmastonmuutoksen torjumisen ja kansainvälisen yhteistyön haasteita. Saamelaisiin ja muihin alkuperäiskansoihin ilmastoprosessin osapuolena perehtynyt tutkija Tero Mustonen piti Pauligin huvilaan kokoontuneelle ryhmälle voimakkaasti kantaaottavan puheen, jossa hän vetosi kansalaisjärjestöihin saamelaisten ja heidän kulttuurinsa pelastamiseksi.

Mustonen muistuttaa, että vaikka saamelaiset ovat päässeet mukaan vaikuttamaan heille elintärkeään ilmastonmuutoksen torjumiseen kansainvälisillä foorumeilla, kuten YK:n alaisessa alkuperäiskansojen foorumissa ja pohjoisten alkuperäiskansojen omassa Arktisessa neuvostossa, on tilanne Suomessa edelleen todella huono.

"Saamelaisten tilanne on Suomessa vaikea ja kuvaa vallitsevat vanhentuneet stereotypiat", Mustonen toteaa.

Tutkijan mukaan ilmastonmuutoksella on pohjoisessa jo näkyvä vaikutus saamelaisten elämäntapaan. Kun tähän lisätään suomalaisten kolonialismi ja maankäyttöön liittyvät kokonaispaineet, jotka näkyvät muun muassa luonnonmuokkauksena vesivoiman, makeanveden kaupallisen tuotannon, turismin ja metsätalouden hyväksi, on tilanne käynyt saamelaisille niin raskaaksi, että harvalla on energiaa ajaa kansansa asiaa.

Suomen kansallisen tilanteen vakavuutta kuvaa Mustosen mukaan se, että YK on joutunut puuttumaan metsähallituksen hakkuihin pohjoisessa alkuperäiskansojen elämäntavan turvaamiseksi.

"Suomi pelaa kaksilla korteilla: kansainvälisillä foorumeilla se vakuutta saamelaisia huomioitavan, mutta samalla luonnovarapaine näkyy maankäyttönä, joka on kaukana kv-politiikasta, johon on sitouduttu. YK:n toimet ovat merkittävä todiste Suomen huonosta tilanteesta."

Puheenvuoronsa lopuksi Mustonen vetosi Suomalaisiin kansalaisjärjestöihin toivoen uutta avausta.

"Saamelaiset ovat menossa kestämättömyyden rajojen yli. Kansalaisjärjestöjen tulisi perustaa laaja koalitio tarkastelemaan alkuperäiskansamme asemaa sen pelastamiseksi, ennen kuin kokonaispaineet tuhoavat heidät. Tällä hetkellä käynnissä olevat prosessit käydään läpi vain kerran. Kohta on jo liian myöhäistä."

Toukokuun alussa järjestetyssä Kansalaisten maailmannäyttämön työpajassa pohdittiin ilmastonmuutoksen torjumisen ja kansainvälisen yhteistyön haasteita.

Pauligin huvilaan kokoontuneelle pienelle ryhmälle esiintyivät Saamelaisiin ja muihin alkuperäiskansoihin ilmastoprosessin osapuolena perehtynyt tutkija Tero Mustonen, kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden vipukeinoista kertonut kansanedustaja Oras Tynkkynen ja Suomen ja EU:n ilmastopolitiikan prosessia avannut Venla Kinnunen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Kansalaisten maailmannäyttämöä edustaneet Jenni Kauppila, Venla Virkamäki ja Riitta Savikko puolestaan avasivat Suomen tämänhetkistä tilannetta, kansalaisjärjestöjen haasteita ja marginaalisten ryhmien asemaa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.