Uutinen

Rio+20 tuotti niin pettymyksiä kuin toivoakin

Laura Kangasniemi
25.06.2012

YK:n kestävän kehityksen Rio+20 -kokous päättyi Rio de Janeirossa Brasiliassa perjantaina. Neuvottelujen loppuasiakirjaa ('The Future We Want') pidetään puutteellisena, joskin joissain asioissa otettiin edistysaskeliakin.

Loppuasiakirjasta sovittiin isäntämaa Brasilian vetämänä ennen varsinaisen korkean tason kokouksen alkamista. Yksittäisen kohdan avaamista neuvotteluissa pidettiin kuitenkin enää mahdottomana, sillä se olisi tarkoittanut koko asiakirjan uudelleen käsittelyä. Hyväksytystä loppuasiakirjasta karsittiin pois muun muassa viittaukset planeetan kantokyvyn ylittämisestä, kestävän kehityksen tavoitteiden kiireellisyydestä sekä Suomenkin tavoitteena ollut lisäys naisten lisääntymisterveysoikeuksista. Monet muutkin tavoitteet jäivät vaille konkreettisia toimintaehdotuksia ja aikatauluja.

Muotoilut toisesta kokouksen pääteemasta vihreästä taloudesta jättivät niinikään toivomisen varaa. G77- maita on syytetty vihreän talouden tavoitteiden jarruttamisesta, mutta teollisuusmaiden on kritisoitu tulleen itse tyhjin käsin neuvottelupöytään. Vihreä talous on teollisuusmaiden luoma käsite, jota on yritetty hyväksyttää kehitysmaille vähäisellä pohjustuksella. Teollisuusmaat eivät olleet valmiita sitoutumaan lisärahoitukseen tai muihin tukitoimiin vihreän talouden tavoitteiden saavuttamiseksi. Suomen Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen toteaa suomalaisjärjestöjen yhteisessä tiedotteessa, että kokouksen lopputulos on osoitus kehitysmaiden kasvaneesta voimasta kansainvälisissä neuvotteluissa. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä sekä riistokalastuksesta maksettavien haitallisten tukien poistamiseksi ei teollisuusmaidenkaan osalta sitouduttu.

Loppuasiakirjassa nähdään sen puutteista huolimatta hyvääkin. Suomen ympäristöministeri Ville Niinistö kuvailee paperia niin onnistuneena, kuin se siinä tilanteessa oli mahdollista. Jenni Kauppila Suomen YK-liitosta pitää myönteisenä, että Riossa tunnustettiin kaikkien oikeus ruokaan ja veteen.

"Kansainvälinen yhteisö näyttää sisäistäneen, että ruokaturva, kestävä talous ja naisten oikeudet liittyvät erottamattomasti yhteen." Kauppila toteaa.

Myös kestävän kehityksen tavoitteista sopimista vuoteen 2014 mennessä pidetään Rion onnistumisena.

Suomalaisjärjestöjen yhteinen tiedote Kehys ry:n sivuilla.

Naisten päätoimijaryhmän julkilausuma Rion lopputuloksesta