Malariaraportti 2009: Malariatapaukset vähentyneet kaikkialla paitsi Afrikan kriisipesäkkeissä

22.12.2009

WHO:n tuoreen vuosiraportin mukaan puolet ihmiskunnasta elää malariariskin alla. Vuonna 2008 malariatapauksia oli arviolta 243 miljoonaa. Noin 863 000 ihmistä kuoli malariaan 2008; heistä 89 prosenttia oli afrikkalaisia.

Globaali rahoitus malarianvastaiseen työhön on kasvanut huomattavasti. Vuonna 2003 rahaa annettiin 300 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kun tänä vuonna luku nousi 1.7 miljardiin. Se ei kuitenkaan täytä vuosittaista viiden miljardin dollarin vaatimusta.

Afrikan ulkopuolella malariatapausten määrä on saatu laskuun, mutta etenkin niissä Afrikan maissa, joissa ongelma on ollut suuri, ei muutosta parempaan ole saavutettu toivotulla tavalla. Ainoastaan 11 prosenttia malariakriisistä kärsivistä afrikkalaisvaltioista onnistui puolittamaan malariatapaukset tällä vuosikymmenellä.

WHO:n raportti korosti, että näille ongelmavaltioille tulee antaa suhteessa entistä enemmän rahallista tukea, sillä tämän on nähty olevan suoraan verrannollinen malariatapausten vähentymiseen.

WHO:n raportin mukaan monet Afrikan maat voivat täyttää lapsikuolleisuutta koskevat vuosituhattavoitteensa malarian hillinnän avulla. Tavoite on vähentää lapsikuolleisuus kolmasosaan nykyisestä vuoteen 2015 mennessä.

Englanninkielinen raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Aiheet:


Julkaistu: 22.12.2009