katri2.jpg

Katri Kulmuni valittiin YK-liiton puheenjohtajaksi.
Katri Kulmuni valittiin YK-liiton puheenjohtajaksi.

Katri Kulmunista YK-liiton uusi puheenjohtaja

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni on valittu Suomen YK-liiton puheenjohtajaksi vuosille 2016-2017. Kulmuni on toiminut YK-liiton varapuheenjohtajana kaksi vuotta ja seuraa puheenjohtajan tehtävässä sosiaalidemokraattien kansanedustaja Ilkka Kantolaa (puheenjohtajana v. 2014-2015).

Torniolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Katri Kulmuni on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja toimi ennen viime vaaleissa kansanedustajaksi valitsemistaan järjestökoordinaattorin tehtävissä. 27-vuotias Kulmuni nousi viime vaaleissa eduskuntaan Lapin ääniharavana lähes 10 000 äänellä. Kulmuni kokee YK-liiton puheenjohtajuuden henkilökohtaisesti hyvin mielenkiintoisena tehtävänä.

”Oltuani hallituksen jäsenenä nyt kaksi vuotta, tunnen liiton toiminnan hyvin. YK-liiton täytyy näkyä ja kuulua suomalaisessa YK-politiikassa. Maailmanjärjestön toiminnasta tiedottamisen koen myös tärkeänä. Suomi ja maailma tarvitsevat YK:ta."

YK-liitolta kestävän kehityksen sitoumus

Suomen YK-liitto antoi samalla lupauksen edistää kestävän kehityksen toteutumista yhdessä 67 jäsenjärjestönsä kanssa.  YK-liitto teki syyskokouksessaan niin sanotun kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, joka on Suomen kestävän kehityksen toimikunnan aloite siitä, miten eri yhteiskunnan toimijat voivat yhdessä ja erikseen edistää kestävää kehitystä kaikessa työssä ja toiminnassaan. Kuka tahansa toimija voi antaa tällaisen julkisen sitoumuksen, jossa sovitaan toimintatavoista ja tavoitteista hyvän elämän mahdollistamiseksi nyt ja tuleville sukupolville.

Suomen YK-liitto lupaa julkisessa yhteiskuntasitoumuksessaan ryhtyä yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoa. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavien 15 vuoden aikana liiton jäsenjärjestöt jalkauttavat vuosittain yhden kestävän kehityksen tavoitteen (yhteensä 17 kpl) kerrallaan  omaan toimintaansa. Tuloksia arvioidaan yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa tulevissa syyskokouksissa ja vaihdetaan kokemuksia siitä, miten kyseisiä tavoitteita on otettu järjestöjen toiminnassa huomioon. YK-liitto tarjoaa jäsenjärjestöille työn pohjaksi materiaalia ja tukea kestävän kehityksen toimintaohjelmaan (ns. Agenda2030) liittyen.

Jo annetut kestävän kehityksen sitoumukset ovat luettavissa kestävän kehityksen toimikunnan verkkosivuilla. Kestävän kehityksen globaalista tavoiteohjelmasta (Sustainable Development Goals, SDGs) voi lukea lisää YK-liiton verkkojulkaisusta YK.fi: http://yk.fi/node/479

Lisätiedot: Katri Kulmuni; 044 2555 903 tai YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko; 044 781 0303.
(Kuva: Veera Vehkasalo)

Aiheet:


Julkaistu: 8.12.2015