Kanadan vetäytyminen Kioton jatkosta harmistuttaa YK:ssa

14.12.2011

Kanadan päätös jättäytyä Kioton pöytäkirjan jatkokauden ulkopuolella oli yllättävä ja valitettava, sanoo YK:n ilmastonmuutoskonferenssin pääsihteeri Christiana Figueres. Figueres vetoaa kehittyneisiin maihin, jotta nämä pitäisivät kiinni Durbanin ilmastokokouksessa tekemistään sitoumuksista.

"On valitettavaa, että Kanada päätti jättäytyä (pöytäkirjan ulkopuolelle) ja olen yllättynyt tämän ilmoituksen ajoituksesta", Figueres sanoo tiedotusvälineille. "Huolimatta siitä, onko Kanada Kioton pöytäkirjan osapuoli, sillä on paitsi laillinen velvoite vähentää päästöjään YK:n ilmastosopimuksen nojalla, myös moraalinen velvoite itselleen ja tuleville sukupolville olla johtamassa globaaleja ponnisteluja (päästöjen vähentämiseksi). Teollistuneet maat, joiden päästöt ovat kasvaneet merkittävästi sitten vuoden 1990 - kuten Kanadan tapauksessa - jäävät heikompaan asemaan vaatimuksissa kehitysmaiden päästöjen vähentämiseksi", Figueres sanoo.

Ilmastokonferenssin pääsihteeri kehotti kehittyneitä maita lunastamaan YK:n ilmastosopimuksen (UNFCCC) mukaiset velvoitteensa ja kasvattamaan kunnianhimoaan päästövähennyksien ja kehittyville maille suunnatun ilmastoavun suhteen.

194 YK:n ilmastosopimuksen osapuolimaata kokoontui viime viikonloppuna Etelä-Afrikan Durbaniin päättämään kaikkia osapuolia koskevista ilmastotoimista. Myös Kioton pöytäkirjan toista sopimuskautta koskien tehtiin kokouksessa päätöksiä, kuten myös Vihreän ilmastorahaston perustamisesta.

Ilmastokonferenssin pääsihteeri Christiana Figueres korostaa, että neuvotteluissa saatiin aikaan merkittäviä edistysaskelia.

"Durbanissa määritelty Kioton pöytäkirjan jatkokausi kertoo kehittyneiden maiden jatkuneesta johtajuudesta ja sitoutuneisuudesta laillisesti sitoviin päästövähennyksiin. Sopimus luo luottamusta kohti maailmanlaajuisen ja laillisesti sitovan ilmastosopimuksen syntyä."

Canada's withdrawal from Kyoto Protocol regrettable - UN climate official

Lue myös maailma.netin artikkeli Durbanin tuloksista


Julkaistu: 14.12.2011