Uutinen

Ban korostaa Palestiinan valtion luomisen tärkeyttä solidaarisuuden päivänä

Vuosittain, 29.11 vietettävän kansainvälisen Palestiinan kansalle osoitettavan solidaarisuuden päivän kunniaksi julkaistussa viestissään Ban korostaa suvereenin Palestiinan valtion synnyn merkitystä.

”Valtion synnyn tulisi olla perustana vuonna 1967 hyväksyttyjen maan vaihtoon ja pakolaisiin liittyvissä ratkaisuissa, joiden tarkoituksena oli luoda tunnustetut rajat omaava valtio Israelin rinnalle.”

Huolimatta Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja Palestiinan presidentin Mahmus Abbasin julkisesta sitoutumisesta ratkaisun tavoitteluun, ovat neuvottelut tauonneet miltei vuodeksi.

“Kannatan selkeää sitoutumista sekä toimia USA:n suunnalta. USA:n tulisi avustaa asemaan liittyvissä neuvotteluissa, liittyen erilaisiin turvallisuusasioihin.”

”Suurin haaste tulee olemaan sellaisen ilmapiirin luominen, jossa kumpikin osapuoli kokisi voivansa luottaa toiseen, ja jossa neuvotteluiden jatkuminen olisi sisällöllisesti tuottavaa.”

Ban oli tyytyväinen Palestiinalaishallinnon aikaan saamaan kehitykseen saavuttaa Tiekartan tavoitteet. Tiekartta on YK:n, EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltojen allekirjoittama rauhanpyrkimys, jolla pyritään ratkaisemaan Palestiinan ja Israelin välinen konflikti.

”Vetoan Palestiinalaisiin, että he kamppailisivat väkivaltaisia ääriryhmiä vastaan, pidättäytyisivät kaikenlaisesta yllyttämisestä sekä jatkaisivat peräänantamatonta taisteluaan oman valtionsa puolesta. Nämä pyrkimykset ovat tuottaneet tuloksia niin taloudellisella kuin turvallisuustasollakin, ja näitä pyrkimyksiä tulisikin ylläpitää ja laajentaa.”

Ban oli myös tyytyväinen Israelin ensitoimiin ”näiden positiivisten trendien edistämisessä”, ja hän toivoi, että valtion viranomaiset tulisivat ”laajentamaan näitä toimia, jotta muutokset olisivat luonteeltaan uudistavia”.

Ban ilmaisi myös syvän huolensa Itä-Jerusalemissa ja West Bankissa ilmenneistä laittomista siirtokuntien asutustoimista. Hän vaati toistamiseen Israelia lopettamaan kaikki asutustoimet, mukaan lukien niin sanotut ”luonnolliseen kasvuun” viittaavat toimet, sekä poistamaan maaliskuussa 2001 rakennetut etuvartioasemat.

Netanjahun viimeisin ilmoitus maltillisesta asuttamisesta on Banin mukaan kaukana Tiekartassa Israelille osoitetuista tavoitteista. Ban on myös huolissaan viimeaikaisista, Jerusalemissa ilmenneistä Palestiinalaisten karkotuksista ja talojen tuhoamisista, sekä palestiinalaisinstituutioiden lakkauttamisesta Itä-Jerusalemissa. Hänen mukaansa kyseiset toimet ”lietsovat eripuraa, aiheuttavat kärsimystä ja edistävät luottamuspulaa”.

Jerusalem on viimeinen asemakysymyksenä käsiteltävä aihe Israelin ja Palestiinan välillä, ja Ban toivookin, että ”kaupungista muokkautuisi kahden valtion pääkaupunki, jossa pääsy pyhille paikoille olisi mahdollista kaikille.”

Ban myös korosti välitöntä tarvetta lopettaa Gazan alueen kriisi, jossa Israelin saarto estää Palestiinalaisia saamasta tarvitsemaansa humanitaarista apua. ”Gazan alueen eristäminen tulisi lopettaa Turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1860:n mukaisesti, jotta voitaisiin mahdollistaa humanitaarisen avun, kauppatuotteiden ja ihmisten esteetön kulku.”

”Päätöslauselman mukaisesti tulisi myös keskittyä Israelin turvallisuusongelmiin, muun muassa estämällä aseiden salakuljetus Gazaan sekä lopettamaan palestiinalaisten siviileihin kohdistunut tulittaminen.”

Ban vaati myös lainmukaisten kotietsintöjen aloittamista, jotta voitaisiin selvittää molempien osapuolten tekemiä väitettyjä kansainvälisten humanitaaris- ja ihmisoikeuslakien loukkauksia.

Uutinen englanniksi:

Marking Day of Solidarity, Ban stresses importance of a Palestinian State