Ban Ki-moon: Ihmisoikeuksien päivän puhe

10.12.2011

Vapaa käännös YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viestistä kansainväisenä ihmisoikeuksien päivänä.

"Ihmisoikeudet kuuluvat meille jokaiselle ilman ehtoja. Mutta jos emme tiedä niitä, jos emme vaadi niille kunnioitusta, ja jos emme puolusta oikeuksiamme - ja heikompien toveriemme oikeuksia - tulee niistä vain sanoja vanhassa paperissa.

Ihmisoikeuksien merkitystä on korostettu uudestaan ja uudestaan tänä vuonna. Ympäri maapalloa ihmiset ovat mobilisoituneet kaduille vaatimaan oikeudenmukaisuutta, kunnioitusta, tasa-arvoa - kaikki nämä oikeuksia, jota YK:n ihmisoikeuksien julistus vuodelta 1948 varjelee.

Monet näistä rauhallisista mielenosoituksista sinnittelivät väkivaltaa ja monenmuotoista sortamista vastaan. Monissa maissa kamppailu jatkuu, toisissa tärkeitä myönnytyksiä saavutettiin tai diktaattorit kaatuivat kansan painostuksen edessä.

Ihmiset pyrkimyksissään lunastaa heille kuuluvia oikeuksiaan olivat yhteydessä toisiinsa sosiaalisen median kautta. Poissa ovat ne päivät, jolloin sortavat hallitukset pystyivät kokonaisvaltaisesti kontrolloimaan informaatiota. Tänään, hallitukset ympäri maapalloa, ovat velvollisia sallimaan vapaan tietoliikenteen, eivätkä ne saa estää ihmisten yhteyttä Internetiin ja eri sosiaalisen median muotoihin keinona estää julkista kritiikkiä ja keskustelua.

Me tiedämme, että maailmassamme on edelleen liikaa sortamista, liikaa rankaisemattomuutta ja liikaa ihmisiä joiden ihmisoikeudet eivät ole vielä realisoituneet.

Kuitenkin vuosi 2011 on ollut uskomaton saavutus ihmisoikeuksien osalta: uudet demokraattiset transitiot ovat liikkeessä, uusia askeleita varmistaa oikeuden tapahtuminen sotarikoksien ja ihmisoikeusrikkomusten osalta on tehty sekä tietoisuus oikeuksistamme ihmisinä näyttää leviävän."

Alkuperäinen puhe (englanniksi)

Aiheet:


Julkaistu: 12.12.2011