YK-päivä

Kansainvälinen rauhanpäivä

Kuvitettu valkoinen kyyhky siivet levällään, siipien ja pyrstön kärjestä lähtee kestävän kehityksen värejä
Kuva: United Nations Department of Global Communications.

International Day of Peace

Sodilla ja konflikteilla on kauaskantoisia seurauksia yhteiskuntien ja yksilöiden elämään. Aina ne jättävät jälkeensä mittaamatonta kärsimystä, surua ja tuskaa. Tänä päivänä rauhantyölle on tarvetta enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin. 

YK:n yleiskokous asetti vuonna 1981 kansainväliseksi rauhanpäiväksi syyskuun kolmannen tiistain. Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen seurauksena yleiskokous päätti, että kansainvälistä rauhanpäivää vietetään vuodesta 2002 lähtien 21. syyskuuta.

Päivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. Rauhanpäivän ajaksi YK toivoo kaikkien konfliktien taukoavan ja ylläpidettävän tulitaukoa vuorokauden ajan. YK soittaa päivän kunniaksi rauhankelloja.

Tänä päivänä maailmassa on käynnissä kymmeniä aseellisia konflikteja, joista suurin osa on valtioiden sisäisiä. Valtioiden väliset laajat konfliktit ovat 1900-luvun maailmansotien jälkeen vähentyneet. Helmikuussa 2022 Venäjän käynnistämä julma hyökkäyssota Ukrainassa toi valtioiden rajat ylittävän sodan kauhut aivan uudelle tasolle ja asetti samalla globaalin turvallisuuden uudelleen arvioitavaksi. 

Rauhanpäivän tavoitteena on vahvistaa rauhankulttuuria: edistää väkivaltaa ja konflikteja ehkäiseviä arvoja, asenteita, elämäntapoja ja käyttäytymismalleja. Tärkeää on myös vaikuttaa yhteiskuntien rakenteisiin, vähentää köyhyyttä ja torjua epätasa-arvoa. Avoin keskusteluyhteys ja vuorovaikutus yksilöiden, ryhmien ja valtioiden välillä on avainasemassa.

Myös kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030:n tavoitteena on rauhankulttuurin vahvistaminen. Kestävän kehityksen tavoite 16 tavoitteena on edistää rauhanomaisia ja osallisuutta edistäviä yhteiskuntia ja instituutioita. Rauhanomaisessa yhteiskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on pääsy oikeuspalveluiden pariin. Rauha edesauttaa kestävää kehitystä ja samaan aikaan kestävän kehityksen tukeminen edistää rauhaa.

Tiesitkö, että

  • YK:n rauhanturvaoperaatioita on vuodesta 1948 lähtien ollut yhteensä 71.
  • Suomi on osallistunut yli 30 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioon vuodesta 1956 alkaen. 

Teemapäivän kotisivu 

Lue lisää Globalis-sivuston rauhanindeksi -osiosta

Video file
Video: United Nations Department of Global Communications