554888.jpg

Discarded fishing equipment cause serious injuries to sea animals. Photo: UN Photo/Eskinder Debebe

Muovi aiheuttaa vakavia haittoja meren eläimille

Jokaisen meressä elävän kalan elimistössä on muovia. Vesilinnuista 95 %:lla on muovia kiinnittyneenä niiden ruoansulatuskanaviin. Yhteensä muovijätettä on löydetty yli 260 eläinlajista.

Meressä olevasta jätteestä muoviroska aiheuttaa eniten vahinkoa meressä eläville eläimille. Muovi voi aiheuttaa vammoja ja tappaa meren nisäkkäitä, merilintuja ja kaloja kahdella eri tavalla: eläimet joko sotkeutuvat roskaan tai sitten nielevät sitä, koska erehtyvät luulemaan sitä ravinnoksi.

Sotkeutuminen hylättyihin kalastusvälineisiin, kuten verkkoihin tai siiman, ja muihin muoviroskiin, kuten sixpak-pakkausten muovikääreisiin, voivat aiheuttaa meren eläimille vakavia vammoja tai kuoleman hukuttamalla, tukehduttamalla, kuristamalla tai estämällä ravinnon syömisen.

Meressä olevan muoviroskan nielemisen suurimmat vaarat ovat siinä, että muovikappaleet voivat tukkia ruoansulatuskanavan tai täyttää mahalaukun aiheuttaen aliravitsemusta, nälkiintymistä ja mahdollisesti kuoleman.

Vähintään 267 eri eläinlajin tiedetään kärsineen meriroskaan sotkeutumisesta tai sen nielemisestä. Eniten meriroskasta kärsivät merilinnut, kilpikonnat, hylkeet, merileijonat, valaat ja kalat.

Lue lisää:

UNEP-julkaisu: Plastic Debris in the World's Oceans (pdf)

UNEP-julkaisu: Plastic Debris in the Ocean (pdf)

UNEP-julkaisu: Marine Litter: A Global Challenge (pdf)


Päivitetty viimeksi: 19.6.2014