YK ja kestävä kehitys

TIETOA JA TEHTÄVIÄ YK:STA JA KESTÄVÄSTÄ KEHITYKSESTÄ

Uudet kestävän kehityksen tavoitteet astuivat voimaan vuoden 2016 alusta. Tavoitteet allekirjoitettiin viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa ja ne tulevat ohjaamaan valtioiden toimia paremman maailman puolesta seuraavan viidentoista vuoden ajan. 

Tältä sivulta löydät taustatietoa, tilastoja ja tehtäviä kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien tematiikasta ja YK:n toimintaan liittyen.  Materiaali soveltuu pääosin yläkouluille ja lukioille uuden opetussuunnitelman ja ilmiöopetuksen tueksi moneen eri oppiaineeseen.

OPETUKSEN TUEKSI:

Visioi, millainen sinua ympäröivä maailmasi voisi olla vuonna 2030!

Tutustu kestävän kehityksen tavoitteisiin ja valitse niistä yksi. Visualisoi valitsemasi tavoite ottamalla siitä kuva - oma näkemyksesi tulevaisuudesta
- ja julkaise se Instagramissa tunnisteilla #nuortenvisio2030, #parhaatuutiset  ja @unafinland. Kirjoita kuvatekstiksi tavoite, jota visualisoit ja sen numero, esim. “Tavoite 1, Ei köyhyyttä”.

Osallistujien kesken arvotaan pieni palkinto. Valokuvaustehtävä on suunnattu 13–29-vuotiaille nuorille. Kuvausaikaa on toukokuun loppuun saakka. Oppilaat jakavat kuvat Instagramissa. Lisätiedot täällä.

Opetuksen tukena voi hyödyntää myös Globalis.fi-tietokantaa sekä yk.:fi-sivustoa, joilta löytyy ajankohtaista sekä maakohtaista tietoa ja tilastoja ihmisoikeuksista, konflikteista (mm. Syyria) sekä YK:n toiminnasta.

Perustiedot YK:sta - tehtäviä ja Prezi-esitys.

YK-teemapäiviä on vuoden mittaan useita ja oikean sivupalkkia klikkaamalla löytyy aineistoja ja tehtäviä aiheesta.

Malli-YK-kokous sekä MiniMUN-kokous ovat  osallistavia menetelmiä ja simulaatioita YK:n kokouksista, joissa käsitellaan jotakin ajankohtaista globaalia ilmiötä tai konfliktia. Simulaatiot sopivat hyvin ilmiöpohjaisen oppimisen ja globaalikasvatuksen tueksi. Katso tulevat koulutukset.

Muut oppimateriaalit.

 

 

 

Ilmoita koulusi YK-kouluksi ja pidä YK:n ja kestävän kehityksen teemoja näkyvästi esillä!

YK-koulu tukee YK:n työtä ja on siten mukana kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Ilmoittautuminen YK-kouluksi on avoinna kaikille oppilaitoksille! Ilmoittautumalla mukaan saat käyttöösi YK-koulu logon, jonka voi sijoittaa esimerkiksi oppilaitoksen verkkosivuille. YK-kouluna saatte ensimmäisten joukossa tietoa juhlavuoden toiminnoista ja tapahtumista sekä voitte tilata lisämateriaalia erilaisten YK-teemapäivien järjestämiseen kouluissanne.

Lisätiedot ja materiaalitilaukset:
Christa Prusskij, koulutussuunnittelija

christa.prusskij(at)ykliitto.fi

www.ykliitto.fi

Suomen YK-liiton kasvatus- ja koulutustoiminta tukee YK:n ja Unescon asettamia kasvatus- ja koulutustavoitteita. Liitto keskittyy kasvatustoiminnassaan erityisesti globaalikasvatukseen, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi YK:n toimintaa, edistää ihmisoikeuksien tuntemusta sekä tukea vastuullista ja aktiivista kansalaisuutta globalisoituneessa maailmassa. 
Sivuston oppimiskokonaisuutta ovat tukenee opetus- ja kulttuuriministeriö ja ulkoasiainministeriö.