Uutinen

"YK:lla merkittävä rooli kestävän kehityksen edistäjänä"

4.2.2011

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mukaan kansainvälisten ympäristöongelmien ja haasteiden ratkaisuun tarvitaan vahvaa YK:ta. Lehtomäki totesi Delhi Sustainable Development Summitissa pitämässään puheessa, että kansainvälinen ympäristöhallinto on tällä hetkellä hajanainen ja tehoton.

"Monenkeskinen järjestelmämme on heikko, ja sillä on liian vähän resursseja käytettävissään. Kuitenkin Nagoyan biodiversiteettikokouksen ja Cancúnin ilmastokokouksen hyvät tulokset osoittivat, että kansainvälinen yhteisö haluaa ja pystyy ratkaisemaan ympäristökysymyksiä yhdessä", Lehtomäki sanoo.

Lehtomäki painottaa, että YK:n ympäristöohjelmaa UNEPia tulee voimistaa, jotta se voi tehdä työtään nykyistä paremmin. Erityisen tärkeää on se, että kehitysmaita pystytään tukemaan kansainvälisten ympäristösopimusten toimeenpanossa.

Lehtomäen ja Kenian ympäristöministerin johtama kansainvälisen ympäristöhallinnon uudistamiseen tähtäävä IEG-työryhmä luovuttaa raporttinsa UNEPin hallintoneuvostolle 21.-24. helmikuuta Nairobissa.

Delhi Sustainable Development Summit on järjestetty vuosittain vuodesta 2001 alkaen. Kokous kokoaa poliittisia päättäjiä, tutkijoita, kansainvälisiä järjestöjä ja yrityksiä yhteen pohtimaan mahdollisuuksia edistää kestävää kehitystä.