Uutinen

Koti pystyyn 24 tunnissa – Voisiko 3D-tulostus olla ratkaisu monen ihmisen ahdinkoon?

3D-tulostetut talot voivat olla yksi ratkaisu moniin kaupungistuvan maailman ongelmiin. Potentiaalia on, mutta saadaanko suuret suunnitelmat muutettua todeksi?

Havainnekuva 3D-tulostetusta talosta
Hollantilaisten arkkitehtien suunnitelma Project Milestonesta, jossa pyritään luomaan ensimmäisiä tulostettuja asuinrakennuksia. Kuva: Houben&Van Mierlo / Project Milestone.

Maailman kehityssuunta on viimeisinä vuosikymmeninä ollut selkeä: maapallon kasvava väestö muuttaa kaupunkeihin ja kokonaisuutena rakennetaan enemmän kuin koskaan ennen.

Suurkaupungeissa asuntojen hinnat kohoavat usein pilviin, ja kaupungistuminen tuo mukanaan ongelmia ja lieveilmiöitä, jotka koskettavat miljoonia ihmisiä.

Kehitysmaissa infrastruktuuri ei aina pysy kasvun mukana, vaan kaupunkikeskittymien ympärille syntyy hökkelikyliä, joissa alkeellisistakin palveluista voi olla pulaa. Slummikylien lisäksi myös pakolaisleireillä ja kriisimajoituksissa olot ovat usein riittämättömät.

Yhdeksi ratkaisuksi asumiseen liittyviin ongelmiin on tarjottu rakennusten 3D-tulostamista.

Mistä oikein on kyse?

Talojen 3D-tulostuksessa hyödynnetään hyvin samanlaista teknologiaa kuin kaikessa muussakin 3D-tulostuksessa, mittakaava vain on huomattavasti suurempi.

Laite ohjelmoidaan pursottamaan sementtiä tai betonia kerroksittain kehikkoon, joka muodostaa rakennuksen seinät. Tahnamainen materiaali on jähmettyessään lujaa ja kestävää, aivan kuten tavallisetkin betonirakenteet. Valmistustapa vähentäisi luultavasti rakennusjätteen määrää huomattavasti.

 Tulostustekniikalla olisi periaatteessa mahdollista luoda esimerkiksi katastrofialueille nopeasti kestäviä ja turvallisia suojia, sekä korvata slummikylien huteria rakennuksia kunnollisilla kodeilla.

3D-tulostettuja rakennuksia valmistavat yritykset korostavat, kuinka tulostetuilla taloilla on monia etuja suhteessa perinteiseen rakentamiseen: prosessi on äärimmäisen nopea ja valmistuneet rakenteet ovat huomattavan edullisia.

Mallitaloja on onnistuttu rakentamaan vuorokaudessa alle kymmenen tuhannen dollarin hintaan.

 

 

3D-tulostetun talon haasteet ja mahdollisuudet
Kuva: Maria Muranen.

Hurjaa nopeutta ja suuria suunnitelmia

”Euroopan ensimmäinen 3D-tulostustekniikalla rakennettu toimisto nousee Kööpenhaminaan”

”Melkoinen keksintö! 3D-tulostin rakentaa yhdessä päivässä 74 neliön halvan kivitalon”

”Hämmästyttävä video: Kiinalaiset rakentavat 30-kerroksisen talon 15 päivässä”

Viimeisten vuosien aikana 3D-tulostustekniikalla on toteutettu toinen toistaan villimmiltä kuulostavia rakennusprojekteja. Prototyypit ovat herättäneet suurta mielenkiintoa, mutta varsinaista sarjatuotantoa ei ole toistaiseksi käynnistetty.

Kehityksellisestä näkökulmasta yksi kiinnostavimmista projekteista on yhdysvaltalaisen startup-yritys ICONin yhteistyö voittoa tavoittelemattoman New Story -organisaation kanssa. New Story pyrkii luomaan edullisia asuntoja maailman kodittomien ja vähävaraisten tarpeisiin.

Aikaisemmin organisaatio rakensi satoja koteja perinteisin menetelmin eri puolille maailmaa, mutta uuden yhteistyön myötä tulossa on aivan uudenlainen kokeilu.

 Maaliskuussa ICON ja New Story tiedottivat suunnitelmastaan rakentaa vuoden 2019 aikana El Salvadoriin maailman ensimmäinen 3D-tulostettujen asuntojen yhteisö.

New Story on kerännyt yli miljoona dollaria projektiin, jossa yhdeksänkymmentä slummeista tulevaa perhettä majoitetaan asumaan tulostettuihin koteihin.

Betonivalu.
Betonivalu. Kuva: Project Milestone.

Mullistava rakennustapa vai hetken trendi

Aalto-yliopiston professori Jouni Partanen korostaa, että ainakin toistaiseksi rakennusten 3D-tulostamisessa on kyse prototyypeistä sekä toiminnasta, joka ei vielä ole kaupallisesti merkittävää tai kilpailukykyistä. Partanen suhtautuu aiheeseen toiveikkaasti mutta maltillisesti.

"Skenaarioita voi piirrellä helposti, mutta lopulta toiminnan pitää olla myös taloudellisesti järkevää."

Aiemminkin taloja on kyetty kokoamaan päivässä paikalle tuoduista valmiiksi tehdyistä elementeistä. Monesti myös unohtuu, että tulostettujen seinien lisäksi rakennuksiin on tehtävä esimerkiksi sähkö- ja putkitöitä.

Partasen mukaan potentiaalia kuitenkin on, ja 3D-tulostuksesta löytyy ehdottomasti etuja perinteiseen rakentamiseen nähden.

"Nykyään rakennustekniikka vaatii paljon manuaalista toimintaa. 3D-tulostaminen voisi olla pitkälti automaattista. Tulostaminen voi aivan hyvin olla se paras tai järkevin tapa rakentaa. Toisaalta yhtä hyvin paras tapa voi olla vaikkapa se, että talot kootaan elementeistä. On tärkeää kokeilla erilaisia menetelmiä ja katsoa, mikä niistä on kaikkein kannattavin."

Kotien tulostaminen kiehtoo myös Suomessa

Myös Suomessa on oltu kiinnostuneita 3D-tulostuksen hyödyntämisestä rakentamisessa. Vuonna 2017 suomalainen startup-yritys Fimatec Oy:n betonielementtitulostimelle povattiin suurta läpimurtoa. Yritys ei kuitenkaan onnistunut tekemään betonimassasta tarpeeksi tasalaatuista, joten projekti jouduttiin laittamaan hyllylle.

Jouni Partasen mukaan aiheeseen aiotaan paneutua myös Aalto-yliopistossa. Partanen on itse mukana työryhmässä, joka hakee rahoitusta 3D-tulostetun betonin tutkimiselle ja kehittämiselle.

"Näen, että tässä on potentiaalia tulevaisuuteen. Ja 3D-tulostettuja taloja pystytään ehdottomasti tekemään, siinä ei ole mitään epäselvää."

Suurin kysymys onkin se, onko rakennustapa taloudellisesti paras ja kilpailukykyisin.

"Ainoa tapa testata sitä on vain yrittää ja kokeilla."

Tekstin kirjoittaja on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajalinjan opiskelija. Kirjoitus ei välttämättä edusta Suomen YK-liiton kantoja.

Eu-FVR-logot

Keräämme luettavaksenne tänä lukuvuonna hyviä uutisia maailmalta ja keskustelua kestävän kehityksen mahdollisuuksista. Seuraile tunnistetta #parhaatuutiset ja some-kanaviamme (@UNAFinland Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa). Lue lisää uutisia täältä.

Hanke saa Euroopan unioninin Frame, Voice, Report -rahoitusta. Sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.