Uutinen

YK:n pääsihteeri muistuttaa merien elämän monimuotoisuuden tärkeydestä

22.5.2012

Valtameret peittävät 70 prosenttia Maan pinta-alasta ja niissä elävät pieneliöt tuottavat puolet planeettamme hapesta. Silti suurin osa merialueista on yhä tutkimatta, ja kerätty tieto merien tilasta huolestuttaa tutkijoita.

Merien tila huolestuttaa myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonia, joka käsitteli aihetta viestissään luonnon monimuotoisuuden päivänä. Hänen mukaansa ihmiskunta on kohdellut meriä kaltoin, siitä huolimatta että merialueet ovat elintärkeitä ihmiskunnan selviytymisen kannalta.

"Hiekkaisilta rannoilta pimeimpiin meren syvänteisiin, valtameret ja rannikot tukevat rikasta elämän kirjoa johon ihmisyhteisöt tukeutuvat", sanoi pääsihteeri Ban viestinsä avauksessa.

Meret ovat mittaamattoman arvokkaita

Sen lisäksi, että kalastuksen kautta tuotetaan yli 15 prosenttia ihmisten kuluttamasta eläinproteiinista, merien monipuolinen elämä on tärkeä resurssi taloudelle ja etenkin lääketeollisuudelle. Esimerkiksi erilaisista merilevistä saatuja aineita käytetään teollisuudessa muun muassa kasvorasvoissa, liimoissa, kastikkeissa, hammastahnassa ja paperin valmistuksessa. Lisäksi lukuisia merien eläinlajeja käytetään lääketeollisuudessa erilaisten lääkkeiden valmistuksessa.

Valtaosa merien eläinlajeista on yhä tieteelle tuntemattomia, ja näiden tuntemattomien lajien hyötyä etenkin lääketieteelle on vaikea arvioida. Valtamerien ja rannikkoalueiden ekosysteemit tarjoavat myös mittaamattoman arvokkaita hyötyjä turismin harjoittamiselle.

Lukuisat uhat

Merien elämän monimuotoisuuden tärkeydestä huolimatta ihmiskunta jatkaa merialueiden kohtelua kaltoin. Ylikalastuksen seurauksena monien kalalajien populaatio on kutistunut murto-osaan alkuperäisestä. Suurin osa maailman kalakannoista on loppumassa tai jo loppunut. Arviolta 30-35 prosenttia maailman kriittisistä merialueista, esimerkiksi koralliriutoista, on tuhoutunut.

"Muoviromu jatkaa merielämän tappamista, ja maalta tulevat saasteet luovat rannikkoalueita jotka ovat lähes hapettomia. Tämän lisäksi fossiilipolttoaineiden lisääntynyt käyttö vaikuttaa maailmanlaajuiseen ilmastoon, lämmittäen merenpintaa, aiheuttaen merenpinnan nousua ja lisäämällä merien happopitoisuutta", varoitti Ban Ki-moon.

Toivoa kuitenkin on. Tutkimusten mukaan 10-50 prosenttia merien ekosysteemeistä on näyttänyt palautumisen merkkejä kun ihmisten aiheuttamat uhat on poistettu. Ongelman muodostaa kuitenkin edelleen se, että vain prosentti merialueista on suojeluksen alaisena. Maa-alueista jo 15 prosenttia on suojeltuja.

Merien elämän monimuotoisuutta on tarkoitus käsitellä lähestyvässä Rio+20 konferenssissa. Aihe on myös esillä Helsingissä 29.5. järjestettävässä HanaForum -seminaarissa.

Lähde: UN.org