Uutinen

Väkivalta varjostaa Nepalin vaaleja

Valmistelut Nepalin huomista perustuslakikokouksen vaalia varten ovat sujuneet hyvin, mutta väkivaltaisuudet varjostavat vaalipäivää. Nepalin YK-operaation UNMINin johtaja Ian Martin vetosi eilen osapuoliin vaalirauhan puolesta. Martin vaati puolueita noudattamaan sovittuja pelisääntöjä ja sotilaita pysymään kasarmeissaan. Äänestäjiltä hän toivoi kärsivällisyyttä ja luottamusta vaalin rehellisyyteen.

"On tärkeää muistaa, että kampanjointi on ollut koko ajan rauhallista monissa vaalipiireissä," Martin totesi eilisessä lehdistötilaisuudessa. "Se on huomattava saavutus ottaen huomioon, että kyseessä on Nepalin historian vaikein vaalioperaatio."

Sunnuntaina julkistetussa raportissaan UNMIN totesi, että puolueiden välinen kahakointi ja äänestäjien pelottelu on jatkunut eri puolilla Nepalia. Ongelmia ovat aiheuttaneet myös huhut siitä, että yksittäisten äänestäjien valinta voisi myöhemmin tulla julki. Nepalin vaaliviranomaiset ovat kumonneet huhut perättöminä ja vakuuttaneet, että vaalisalaisuus on turvattu.

UNMINin alaisuudessa toimiva UNDP pyrkii osaltaan varmistamaan rehelliset ja rauhalliset vaalit. UNDP antaa sekä näihin vaaleihin kohdistuvaa tukea että vahvistaa Nepalin vaaliviranomaisten toimintakykyä pitkällä tähtäimellä.

Vaalikomissiota on autettu varmistamaan, että vaalin tekninen puoli vastaa kansainvälisiä vaatimuksia. Tällä pyritään vahvistamaan äänestäjien luottamusta vaalin rehellisyyteen. Lisäksi on tuettu vaalitarkkailijoiden toimintaa. UNDP:n tuella perustettu palvelukeskus tarjoaa tarkkailijoille tietoa ja pyrkii koordinoimaan heidän toimintaansa niin, että koko maa saataisiin katettua mahdollisimman hyvin.

Perustuslakikokouksen vaali on yksi Nepalin rauhansopimuksen keskeisistä kohdista. Vaalin toivotaan osaltaan lujittavan rauhaa, joka saatiin solmittua yli kymmenen vuotta kestäneen konfliktin jälkeen marraskuussa 2006. Rauhansopimus päätti yli kymmenen vuotta kestäneen sisällissodan, joka vaati arviolta 13 000 uhria. Taistelujen päätyttyä noin 30 000 taistelijaa siirtyi vapaaehtoisesti heille varattuihin kotiuttamisleireihin, ja Nepalin armeija vetäytyi kasarmeihinsa. Nepalin kommunistinen puolue (maoistit) liittyivät väliaikaiseen koalitiohallitukseen.

Nepal kuuluu maailman köyhimpiin maihin. UNDP:n inhimillisen kehityksen tilastoissa Nepal löytyy 177 maan joukossa sijalta 142. Vain 49 prosenttia Nepalin aikuisista on lukutaitoisia.

Lähteet: UN News, UNMIN, UNDP