Uutinen

Palestiinalaisille tarkkailijavaltion status YK:n yleiskokouksessa

YK:n yleiskokous hyväksyi istunnossaan 30.11.2012 palestiinalaisalueiden aseman muuttamisen 'tarkkailijavaltioksi'. Yleiskokous hyväksyi muutoksen äänin 138 puolesta ja 9 vastaan. 41 valtiota, joiden joukossa mm. Saksa, pidättäytyi äänestämästä.

Yhdysvallat ja Israel vastustivat jyrkästi palestiinalaisalueiden aseman muuttamista. Aiemmin palestiinalaishallinnolla on ollut yleiskokouksessa tarkkailijajäsenen ("non-member observer entity") status, mutta äänestyksen myötä se muuttui tarkkailijavaltioksi ("non-member observer state"), joka on sama kuin Vatikaanilla. Myös Suomi tuki aseman muuttamista.

Tarkkailijavaltiolla ei osallistu yleiskokouksen äänestyksiin, sillä ei siis ole äänivaltaa. Tarkkailijavaltioksi pääseminen ei myöskään vaadi YK:n turvallisuusneuvoston suostumusta, mutta täysjäseneksi pääseminen tämän vaatisi. Turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa Yhdysvallat on johdonmukaisesti vastustanut palestiinalaishallinnon pyrkimyksiä täysjäsenyyteen. Yhdysvalloilla on neuvostossa veto-oikeus. 

Palestiinalaishallinto on kamppaillut YK:ssa jo pitkään saadakseen maailmanjärjestön rakenteissa valtion tunnustuksen. Viimeksi YK:n tiede-, opetus- ja kulttuurijärjestö Unesco hyväksyi yleiskokouksessaan Palestiinan täysjäsenekseen, mikä johti siihen, että Yhdysvallat veti rahoituksensa järjestöltä.

CNN:n uutinen aiheesta