Uutinen

Pääsihteerin raportti paljastaa lapsiin kohdistuvan väkivallan laajuuden

Suuri osa lapsiin kohdistuvasta väkivallasta jää julkisuuden ulkopuolelle ja on usein sosiaalisesti hyväksyttyä. Näin todetaan pääsihteerin raportissa, joka esitettiin yleiskokoukselle lokakuun 11. päivä. Ensimmäistä kertaa lapsiin kohdistuvasta väkivallasta on kerätty tietoa yhteen dokumenttiin globaalilla tasolla.

Väkivalta pitää sisällään fyysistä pahoinpitelyä, psykologista väkivaltaa, syrjintää ja laiminlyöntiä. Väkivallan muodot vaihtelevat kotona tapahtuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä nöyryyttävään kohteluun koulussa. Lapset kokevat myös fyysistä rajoittamista kodeissaan, väkivaltaa viranomaisten käsissä tai kaduilla, jopa murhia.

"Paras tapa suojella lapsia väkivallalta on ennaltaehkäisy", sanoo tutkimuksen johtaja professori Paulo Sergio Pinheiro. "Tässä valtioilla on keskeinen rooli. Kaikkinainen lapsiin kohdistuva väkivalta tulee kieltää laeilla ja ennaltaehkäiseviin ohjelmiin on panostettava. Ihmiset on saatava vastuuseen teoistaan ja yhteiskunnan viestinä tulee olla, että lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ei hyväksytä missään oloissa."

Tutkimus yhdistää ihmisoikeuksien, terveydenhuollon ja lastensuojelun näkemyksiä. Tutkimuksessa käsitellään väkivallan ilmentymistä kodeissa, kouluissa, viranomaislaitoksissa, työpaikoilla ja yhteisöissä.

Räikeät väkivaltatapaukset ylittävät uutiskynnyksen, mutta tutkimus korostaa lukemattomien lasten kokevan väkivaltaa päivittäin omassa arjessaan. Raportti paljastaa huolestuttavia lukuja:

- vuonna 2002 WHO:n arvion mukaan maailmassa kuoli 53 000 alle 17-vuotiasta nuorta henkirikoksen uhrina
- ILO:n arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti 5,7 miljoonaa lasta teki työtä vasten tahtoaan, 1,8 miljoonaa oli pakotettuna prostituutioon, ja 1,2 miljoonaa oli joutunut ihmiskaupan uhriksi vuonna 2000
- tutkimuksen mukaan pidätettyinä olevat lapset kohtaava usein väkivaltaa henkilökunnan taholta, joko kontrollitoimina tai rangaistuksena pienistä rikkeistä

Väkivallan psykologiset, emotionaaliset ja fyysiset seuraukset saattavat vaikuttaa erittäin haitallisesti lasten kehitykseen, terveyteen ja oppimiskykyyn. Tutkimusten mukaan lapsena koettu väkivalta saattaa johtaa myöhemmin epäterveellisten elintapojen omaksumiseen, kuten alkoholin ja huumeiden käyttöön.

YK:n yleiskokoukselle esitetty raportti vaatii toimia väkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja väkivaltaan puuttumiseksi kaikkialla, missä sitä tapahtuu. Raportissa esitetään myös globaalin tason viran perustamista, jonka haltijan vastuualueeseen kuuluisi toimia lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Lisää aiheesta englanniksi