Uutinen

Kansallisarkisto ottaa Syyrian uhanalaisia asiakirjoja turvasäilöön

Elokuu 2012, Assas/Syyria. Kuvan lapset leikkivät siviilisodassa käytettyjen ammusten hylsyillä. Kuva: George Kurian/IRIN

Kansallisarkisto on ottanut syksyn aikana turvasäilytykseen digitaalisia kopioita Syyrian sisällissodan vuoksi uhanalaiseksi joutuneista asiakirjoista. Kansallisarkisto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto.

Virasto tiedotteessa todetaan, että 'Suomi toivoo' alkuperäiset aineistojen säilyvän sodan tuholta, mutta on halunnut varmistaa tiedon säilymisen toimimalla aineistojen turvasatamana.

Viime vuonna Unescon yleiskokouksessa hyväksytty suositus asiakirjallisen kulttuuriomaisuuden suojelusta kehottaa jäsenvaltioita ottamaan turvasäilytykseen digitoitua kulttuuriomaisuutta. Varsin harva jäsenmaa on tähän mennessä kuitenkaan tarttunut tähän mahdollisuuteen.

Suomen Kansallisarkisto on aiemminkin toiminut kansainvälisen aineiston turvasatamana. Se otti vuonna 2011 säilyttääkseen Libanonin sisällissodassa kuolleiden tai kadonneiden 70 000 henkilön dokumenttiaineiston sekä maailmaa syyskuussa 1982 järkyttäneiden Sabran ja Shatilan verilöylyjen dokumentointiaineiston. Samana vuonna Kansallisarkisto otti säilytettäväkseen myös ETYJ:in alaisen Kirgistanin tutkimuskomission aineistot.

"Suomi katsoo, että tiedon vapaus, lehdistönvapaus ja tietoaineistojen säilyvyyden ja saatavuuden turvaaminen muodostavat perustan avoimelle ja demokraattiselle yhteiskunnalle", todetaan OKM:n tiedotteessa.

Suomessa on kuluvaa vuotta vietetty maailman ensimmäisen paino- ja ilmaisuvapausasetuksen 250-vuotisjuhlavuotena. Asetus annettiin joulukuun 2. päivänä vuonna 1766.

Unescon Syyrian kulttuuriperintöä koskeva observatorio