Uutinen

Ihmiskaupan vastainen foorumi päätökseen Wienissä

Ensimmäinen maailmanlaajuinen ihmiskaupan vastainen foorumi päättyi Wienissä perjantaina. Kolmipäiväiseen foorumiin osallistui 1 400 asiantuntijaa, tutkijaa, lainsäätäjää, yritysjohtajaa, järjestöjen edustajaa, julkisuuden henkilöä ja ihmiskaupan uhria 116 maasta. YK:n ihmiskaupan vastaisen aloitteen (UN.GIFT) nimissä järjestetyn foorumin avulla pyrittiin lisäämään aiheesta käytävää keskustelua sekä parantamaan toimijoiden välistä yhteistyötä ihmiskaupan kitkemiseksi, uhrien auttamiseksi ja rikollisten tuomitsemiseksi.

YK:n arvion mukaan ihmiskaupan uhriksi joutuu vuosittain noin 2,5 miljoonaa henkilöä 127 maasta. Rikollisten saamiksi voitoksi arvioidaan puolestaan 31 miljardia USA:n dollaria vuodessa.

Ihmiskaupan uhreja käytetään pakkotyövoimana, elinten luovuttajina, prostituoituina tai myydään adoptioon tai pakkoavioliittoihin. Samoin erityisesti lapsia pakotetaan kerjäämään tai varastamaan.

Viime aikoina myös ihmiskaupan ja huumekaupan yhteyksien on havaittu lisääntyneen. Esimerkiksi Iso-Britanniassa on paljastanut tapauksia, joissa vietnamilaisia ihmiskaupan kautta maahan tulleita lapsia on käytetty kannabisviljelmien vartijoina ja hoitajina.

"Ihmiskaupan uhrien veritahrat, hikipisarat ja kyyneleet näkyvät kuluttajien käsissä ympäri maailmaa", sanoi YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen järjestön (UNODC) johtaja Antonio Maria Costa Wienin ihmiskaupan vastaisen foorumin avajaispäivänä pyrkien selittämään, miten laajalle maailman talouteen ihmiskauppa on levinnyt.

Luotettavien numerotietojen puuttuessa Costa kutsui ihmiskauppaa "hirviöksi, jonka todellista muotoa, kokoa ja julmuutta voidaan vain arvailla". Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että ihmiskaupan vitsaukseen liittyy joukko muita laittomia toimia, kuten laitonta maahanmuuttoa, pakkotyövoiman käyttöä, pedofiliaa, lasten hyväksikäyttöä, pahoinpitelyjä ja organisoitua prostituutiota.

"Maailman on aika tajuta, että tämä nykypäivän orjuutusmuoto on todellisuutta", YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen järjestön johtaja totesi.

Costa varoitti kuitenkin foorumin osallistujia sortumasta latteuksiin. "Moraalinen paheksunta ei riitä pysäyttämään ihmiskauppaa. Tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä."

Konkreettisilla toimenpiteillä Costa viittasi muun muassa lakien säätämiseen ja niiden tehokkaaseen toimeenpanoon, ihmiskaupan vastaiseen toimintaan osallistuvien yhteistyön tehostamiseen, uuden teknologian kehittämiseen ihmiskauppareittien selvittämiseksi sekä yritysten vastuuseen poistaa pakkotyöllä tehdyt tuotteet kauppojensa hyllyiltä. Lisäksi Costa ehdotti Internetissä tapahtuvien ihmiskauppaan liittyvien maksujen jäljittämistä ja estämistä sekä seksiturismin hillitsemiseen tähtäävän ohjeiston luomista.

"Antakaamme tämän foorumin toimia alkuvoimana sille, että ihmisten elämät eivät ole myytävänä", Costa sanoi.

Wienin ihmiskaupan vastaiseen foorumiin liittyen YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastainen järjestö (UNODC) on julkaissut opaskirjan, jonka tarkoituksena on auttaa maita kehittämään kokonaisvaltaisia todistajien suojeluun tähtääviä ohjelmia.

"Good Practices in the Protection of Witnesses in Criminal Proceedings Involving Organized Crime" -oppaassa käsitellään peloteltujen ja haavoittuvaisten todistajien varhaista tunnistamista, poliisin toimintatapoja, todistajien suojelua ja heidän uudelleensijoittamistaan sekä uuden henkilöllisyyden luomista.

Wienin ihmiskaupan vastainen foorumi on osa maaliskuussa 2007 käynnistettyä YK:n ihmiskaupan vastaista UN.GIFT -aloitetta. Aloitteen moottoreina toimivat Maailman työjärjestö (ILO), Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM), YK:n lasten järjestö (UNICEF), YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ).