Uutinen

"G8-aloite tuo toivoa seksuaalisen väkivallan uhreille"

YK:n erityisedustaja Zainab Hawa Bangura. Kuva: UN Photo/Mark Garten

YK:n erityisedustaja on ottanut G8-ryhmän eilen julkistaman seksuaalista väkivaltaa konflikteissa käsittelevän aloitteen ilolla vastaan. Seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa vastaavan YK:n pääsihteerin erityisedustajan, Zainab Hawa Banguran mukaan teollisuusmaiden G8-ryhmän Lontoossa eilen julkistama aloite tuo toivoa ja valoa lukemattomille seksuaalisen väkivallan uhreille eri puolilla maailmaa.

"Käsillämme on nyt historiallinen tilaisuus katkaista tältä ikiaikaiselta pahuudelta selkäranka. Olkoon tämä se ratkaiseva hetki, jolloin teemme lopun tästä viheliäisestä rikoksesta", hän lausui juhlallisesti.

Julkilausuman hyväksyivät kaikki G8-maat: Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Aloitteen tavoitteena on auttaa konflikteissa seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneita, ennaltaehkäistä tulevia tapauksia ja pyrkiä saattamaan rikoksentekijöitä vastuuseen teoistaan. Aloitteeseen ohjataan YK:n uutissivuston mukaan 35,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Naisiin kohdistuva väkivalta on noussut kiivaaksi keskustelunaiheeksi viime aikoina ympäri maailmaan. Intian joukkuraiskaustapauksesta nousseet mielenosoitukset olivat alkusysäys liikehdinnälle, johon myös YK erityisjärjestöineen on ottanut eri yhteyksissä kantaa. Jopa maaliskuussa YK:ssa neuvoteltuun asekauppasopimukseen saatiin historiallinen kirjaus seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa.

Erityisedustaja Bangura on Sierra Leonen entinen terveysministeri ja maan verisen sisällissodan kokenut. Hän painottaa, että G8-maiden julistus vahvistaa yleistä käsitystä siitä, että seksuaalinen väkivalta on perustavanlaatuinen uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle, ja ilmiö edellyttää siksi kansainväliseltä yhteisöltä vahvaa operatiivista ja strategista vastausta. Hän muistuttaa, että konflikteihin liittyvä seksuaalinen väkivalta ei vaikuta ainostaan yksittäisiin uhreihin, vaan kokonaisiin yhteisöihin. Siksi ponnistelut rauhan eteen vaikeutuvat ja edellytykset rauhan aikaansaamiseksi usein heikkevät seksuaalisen väkivallan myötä. Lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että rikoksiin eivät pääse pälkähästä, jotta seksuaalisen väkivallan aiheuttama stigma siirtyisi uhreista rikoksentekijöihin.

Naiset rauhanturvaajina

YK:ssa on kiinnitetty viime aikoina yhä etenevässä määrin huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja seksuaaliseen väkivaltaan konflikteissa. YK:n rauhanturvaoperaatioissa toimii nykyisellään myös paljon naisia, koska nämä pystyvät usein paremmin puuttumaan seksuaaliseen väkivaltaan liittyviin kysymyksiin kenttäolosuhteissa.

Lontoon kokoukseen osallistui myös UNHCR:n erityislähettiläs, Hollywood-näyttelijä Angelina Jolie. Hän toivotti G8-maiden julistuksen tervetulleeksi, mutta sanoi samalla, että se on pahasti myöhässä.

"Aivan liian pitkään he (seksuaalirikosten uhrit) ovat olleet sotien unohdettuja uhreja, syyttömiä tapahtumaan, mutta kantaen samalla pahimmat tuskat."

Jolie sanoi, että miljoonat ihmiset seuraavat nyt sitä, että tehdyt sitoumukset muuttuvat todellisuudeksi.

YK:n arvion mukaan jopa seitsemän kymmenestä naisesta maailmassa kokee jossain vaiheessa elämäänsä seksuaalista tai muuta väkivaltaa.

Lue lisää YK:n erityisedustaja Zainab Hawa Bangurasta ja seksuaalisen väkivallan vastaisista toimista YK:n rauhanturvaamistoiminnassa: UN peacekeeping - on the front lines to end violence against women