YK-päivä

Maailman väestöpäivä

Äitiysklinikka Botswanassa
Kuva: Rauli Virtanen.

World Population Day

Maailman väkiluvun kasvu reilusti yli 7 miljardin ihmisen asettaa paineita kestävälle politiikalle ja ympäristön kantokyvylle urbanisaation, terveydenhuollon vaatimusten ja nuorten voimaannuttamisen tarpeen kautta.

Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan 57 valtiossa lähes puolelta naisilta evätään oikeus päättää seksistä kumppaneidensa kanssa, ehkäisyn käytöstä tai terveydenhuoltoon pääsystä. Näin kertoo UNFPAn raportti State of World Population 2021. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun YK:n raportti keskittyy keholliseen itsemääräämisoikeuteen. YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestönä UNFPA auttaa ihmisiä hankkimaan ehkäisyä ja hengenpelastavia lisääntymisterveyspalveluita ja tietoa ja voimaannuttaa naisia ja tyttöjä tekemään tietoisia päätöksiä kehoistaan ja elämistään.

Raportti osoittaa, että niissä valtioissa, joissa tutkimustietoja oli saatavilla:

  • Vain 55 prosentilla naisista on valta tehdä itse päätöksiä terveydenhuollosta, ehkäisystä ja suostumuksestaan seksiin.
  • Vain 71 prosenttia valtioista takaa pääsyn kokonaisvaltaiseen äitiyshuoltoon.
  • Vain 75 prosenttia valtioista varmistaa laillisesti yhdenvertaisen ehkäisyn saatavuuden.
  • Vain noin 80 prosentissa valtioista on seksuaaliterveyttä ja -hyvinvointia tukevia lakeja.
  • Vain noin 56 prosentissa valtioista on lakeja ja käytäntöjä, jotka tukevat kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta.

Vuonna 1989 YK:n kehitysohjelma totesi, että tarvitsemme Maailman väestöpäivän kaltaisia tarttumakohtia, joiden myötä tilannetta tarkasteltaisiin pitkäjänteisesti ja väestökysymyksiin voitaisiin löytää ratkaisuja. Tuon päätöksen jälkeen maailman väkiluku on kasvanut lähes kahdella miljardilla.

Mitä ovat seksuaalioikeudet?

State of World Population Report 2023

World Population Dashboard

Teemapäivän kotisivu