YK-päivä

Maailman tuberkuloosipäivä

World TB Day

24. maaliskuuta vuonna 1882, aikana jolloin tuberkuloosiepidemia riehui ympäri maailmaa aiheuttaen joka seitsemännen ihmisen kuoleman, tohtori Robert Koch ilmoitti Berliinissä tieteellisen yhteisön hämmästykseksi, että hän oli löytänyt tuberkuloosin taudinaiheuttajan. Kochin löydöksen avulla tie kohti tuberkuloosin diagnoosia ja parantamista avattiin. Päivälleen sata vuotta myöhemmin vuonna 1982 Maailman terveysjärjestö ja Kansanvälinen tuberkuloosi- ja keuhkosairausunioni IUALTD järjestivät ensimmäisen Maailman tuberkuloosipäivän.

Tuberkuloosi on ilmavälitteinen keuhkosairaus. Maailmanlaajuisesti tauti on yhä merkittävä terveysriski etenkin heikomman tulotason maissa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuberkuloosiin kuolee edelleen 1,6 miljoonaa ihmistä vuosittain (2021). Sairastuneita on 10,6 miljoonaa ihmistä joka vuosi.

WHO:n arvion mukaan koronapandemia pahensi maailmanlaajuisesti entisestään tilannetta, erityisesti tuberkuloosin toteaminen, hoito ja ennaltaehkäisy heikkenivät. Myös lääkkeille vastustuskykyisen kannan kasvu lisää taudin vakavuutta, erityisesti lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja esiintyy Europan alueella. 

Maailman tuberkuloosipäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta siitä, että tuberkuloosi on edelleen vakava sairaus monissa osissa maailmaa. 

 

Teemapäivän kotisivu (WHO)

Maailman tuberkuloositilanne, Global tuberculosis report, 2022 (WHO)