YK-päivä

Maailman humanitaarisuuden päivä

kaksi tyttöä, toisella päässään hiuspanta, jossa valkoinen rusetti ja toisella vaalea huivi, ovat kaulakkain ja pitävät käsiään yhdessä muodostaen sydämen
Kuva: Ali Haj Suleiman / UNOCHA.

World Humanitarian Day

Luonnonkatastrofit, suuronnettomuudet sekä sodat ja konfliktit aiheuttavat humanitaarisia kriisejä, jotka vaikeuttavat monin tavoin etenkin siviilien elämää. Elämän perusedellytysten murentuessa ja arjen rutiinien hävitessä ulkopuolinen apu on ensiarvoisen tärkeää elämän suojelemiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi.

YK koordinoi humanitaarista hätäapua katastrofialueilla eri puolilla maailmaa. YK toimittaa uhreille muun muassa ruokaa, asuinsuojia, lääkkeitä ja huoltoapua sekä auttaa uuden elämän alkuun. Humanitaarinen apu voi olla myös koulutusta tai vedensaannin ja sanitaation kunnostamista katastrofin jälkeen. 

Humanitaariset avustustyöntekijät ovat nykyisin useammissa paikoissa kuin koskaan aiemmin. He myös pyrkivät auttamaan useampia ihmisiä kuin koskaan aiemmin.

Humanitaariset kriisit koskettavat eniten aivan tavallisia ihmisiä, suurimmat vaikutukset ovat köyhimmissä maissa. Luonnonkatastrofit, kuten hirmumyrskyt ja maanjäristykset aiheuttavat suurta tuhoa erityisesti tiheästi asutuilla alueilla, joissa infrastruktuuri on heikko ja varautuminen vähäistä. Sodat ja aseelliset konfliktit koskettavat niin ikään nykyisin entistä enemmän tavallisia ihmisiä, sotatoimien vaikutukset siviileihin ovat musertavia. Usein kriisit myös nivoutuvat yhteen mikä lisää avun tarvetta.

Elokuun 19. päivänä vietetään maailman humanitaarista päivää. Ajankohta ei ole sattuma: tuona päivänä vuonna 2003 tehtiin tuhoisa pommi-isku Irakin YK-operaation päämajaan Bagdadissa. Surmansa sai 22 YK:lle työskennellyttä ihmistä. 

Humanitaariset työntekijät tekevät työtään puolueettomina ja heidän työskentelynsä on suojattu kansainvälisellä lailla. Silti tragediat jatkuvat. Viimeisen vuosikymmenen aikana (2013-2022) kuoli joka vuosi noin kuusikertainen määrä työntekijöitä Irakin pommitukseen verrattuna. Keskimäärin vuosittain kuoli 127 humanitaarista työntekijää.

Vuonna 2020 humanitaarisen työn tekijöihin kohdistui 475 hyökkäystä ja 108 työntekijää kuoli, 242 loukkaantui ja 125 otettiin panttivangiksi. Vuonna 2022 avustustyöntekijöihin kohdistuneet hyökkäykset vähenivät hieman, mutta sieppausten määrä kasvoi 185:een. Vaarallisin paikka useampana vuotena peräkkäin on ollut Etelä-Sudan. Vaaroista huolimatta avustustyöntekijät ovat sitoutuneet pelastamaan ja auttamaan kriiseihin joutuneita ihmisiä.

YK:n yleiskokouksen julistus, 11.12.2008, A/RES/63/139

Teemapäivän kotisivu

Humanitaarinen toiminta

Global Humanitarian Overview

Video file
logo Sydämen muotoinen maailma ja teksti world humanitarian day