YK-päivä

Kansainvälinen päivä hyökkäyksen uhreiksi joutuneiden lasten muistoksi

lapsisotilas Syyriassa
Kuva: Rauli Virtanen.

International Day of Innocent Children Victims of Aggression

YK:n yleiskokous kokoontui hätäistuntoon elokuussa 1982 Lähi-idän levottomuuksien takia. Tuon istunnon aikana syntyi myös päätös, jonka myötä kansainvälinen yhteisö teki selvästi sen, että se ei hyväksynyt missään muotoa fyysistä, henkistä eikä tunneväkivaltaa lapsia kohtaan. Yleiskokous päätti julistaa tuolloin Kansainvälinen päivän hyökkäyksen uhreiksi joutuneiden lasten muistoksi, joka tukee YK:n sitoutumista suojella lasten oikeuksia ympäri maailmaa.

Lapset ovat sodan ensimmäisiä uhreja

Yli 400 miljoonaa lasta asuu maissa, joissa on väkivaltaisia ​​konflikteja. Monet ovat joutuneet pakenemaan kotiseudultaan, joskus orpoina ja ilman huoltajaa.

Yli puolet maamiinojen ja sodan räjähdysainejäänteiden aiheuttamista siviileistä on lapsia, ja lapsiin kohdistuneiden todennettujen hyökkäysten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2010 lähtien – lapsiin kohdistuu keskimäärin 45 rikkomusta päivässä.

Toistuva väkivalta vaarantaa lapset myös Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa ja Etelä-Sudanissa. Boko Haram, väkivaltainen islamistinen kapinallinen, on terrorisoinut yhteisöjä Länsi-Afrikan Tšadjärven altaan ympärillä vuosia.

Lapset ovat erityisen alttiita hyväksikäytölle ja ihmiskaupalle hätätilanteissa ja aseellisten konfliktien aikana. Vaikka lapsiin kohdistuva väkivalta lisääntyy huolestuttavaa vauhtia, tekijöitä saatetaan harvoin vastuuseen.

Kuinka YK auttaa lapsia konflikteissa?

YK:n lastenjärjestö Unicef toimii tehokkaasti ja nopeasti yli 140 maassa ennaltaehkäisten väkivaltaa ja tukien uhreja. Unicef tekee mm. seuraavaa:

  • Hoitaa ja pyrkii yhdistämään perheistään erotetut lapset
  • Luo lapsiystävällisiä tiloja, jotka tarjoavat lapsille turvallisen tilan levätä, leikkiä, oppia ja saada psykososiaalista tukea
  • Pyrkii lopettamaan ihmiskaupan, purkamaan järjestelmällisen seksuaalisen hyväksikäytön, jota käytetään yhä useammin sodan aseena, ja tarjoamaan uhreille toipumispalveluita
  • Suojaa lapsia aseellisten ryhmien pakkorekrytoinneilta ja auttaa lapsisotilaiden vapauttamisessa ja sopeuttamisessa takaisin yhteisöihinsä
  • Tukee miljoonia lapsia maamiinoista ja räjähtävistä aseista kärsivillä alueilla ennaltaehkäisy- ja selviytymisaputoimilla
  • Tarjoaa uhreille hätäapua, mukaan lukien puhdasta vettä, ruokaa, hygieniatarvikkeita ja terveydenhoitoa

Lähde: Unicefin verkkosivuartikkeli (englanniksi)

 

YK:n yleiskokouksen julistus, 19.8.1982, A/RES/ES-7/8

Teemapäivän kotisivu