Tervetuloa tekemään hyviä tulevaisuuden uutisia!

1.1.2030

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEET ON SAAVUTETTU

Tämä voisi olla hyvä uutinen vuonna 2030, milloin YK:ssa päätetyt kestävän kehityksen tavoitteet eli ns. Agenda 2030 saadaan päätökseen. YK-liiton hankkeessa 13-20-vuotiaat nuoret visioivat ja kirjoittavat maailman parhaita uutisia globaaleista teemoista kriittistä medialukutaitoa hyödyntäen.

Uutisvirta täyttyy usein huonoista uutisista, jolloin hyvät uutiset, onnistumiset ja saavutetut tavoitteet voivat jäädä huomaamatta. Kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien tai muiden globaalien kysymysten uutisointi on varsin katastrofikeskeistä. Hyvät uutiset jäävät tekemättä tai huomioimatta. Mediakriittistä lukutaitoa kasvattamalla alamme kuitenkin huomata, että samaan aikaan, kun maailma kamppailee isojen haasteiden kanssa, myös kehitystä tapahtuu koko ajan.

Ilmoittautukaa mukaan tekemään ja analysoimaan globaaleja uutisaiheita ja maailman tapahtumia sekä uutisoinnin merkitystä demokratian ja kestävän kehityksen toteutumisessa. Hanke on osa Mediataitoviikon 2018 ohjelmaa.

Osallistu yhteen tai useampaan toimintoon (syksy 2017- kevät 2018):

• Maailman parhaiden uutisten kirjoittaminen
  • Teemawebinaarit opettajille ja opiskelijoille. Ensimmäinen 7.12.2017
  • Nuorten virtuaalitoimitus 5-10 nuorta

Maailman parhaiden uutisten kirjoittaminen

Minkälaisen hyvän uutisen sinä haluaisit nähdä vuonna 2030? Ilmoita luokkasi mukaan kirjoittamaan maailman parhaita uutisia. Nuorten virtuaalitoimitus kokoaa osasta uutisia Maailman parhaat uutiset -lehden, joka julkaistaan keväällä 2018.

Uutisten kirjoittamisen tueksi opettajille tuotetaan ohjekirjanen globaaleista kehityskysymyksistä, YK:sta, uutiskirjoittamisesta ja tiedonhausta.

Löydätte täältä sekä menneitä uutisia, että tyhjiä uutisotsikoita ja tyhjiä uutislehtiä opetuksen tueksi. Oppitunnilla voitte hyödyntää myös Globalis.fi-tietokantaa sekä tehtäviä ja kestävän kehityksen tietoutta YK ja kestävä kehitys -kokonaisuudesta. Tukimateriaali sopii kaikille luokka-asteille.

Uutiset voi kirjoittaa suoraan www.maailmanparhaatuutiset.fi -sivuille tai lähettämällä ne osoitteeseen christa.prusskij@ykliitto.fi.

Teemawebinaarit

Opettajille ja opiskelijoille yhteiset teemawebinaarit ovat yhden oppitunnin (45 min) mittaisia interaktiivisia verkkotapaamisia noin kerran kuukaudessa. Luokat voivat osallistua yhteen tai useampaan webinaariin. Niissä nuoret ja eri alojen asiantuntijat pohtivat yhdessä mm. sananvapautta, ihmisoikeuksia, uutisjuttujen kirjoittamista, faktan ja fiktion -kysymyksiä, tulevaisuus- ja tiedonhankintataitoja. Teemat tukevat maailman parhaiden uutisten kirjoittamista.

Ensimmäiset webinaarit järjestetään torstaina 7.12.2017 klo 9.15-10.00 ja sama uudelleen 10.15-11.00. Teemana: Miten kirjoitetaan hyviä uutisia kehityskysymyksistä? Paikalla Maailma.net -verkkojulkaisun päätoimittaja Teija Laakso ja YK-liiton globaali- ja mediakasvattaja Christa Prusskij. Ilmoittautukaa mukaan!

Virtuaalitoimitus

Virtuaalitoimitukseen kuuluu 5-10 nuorta ja he toimittavat 3.5.2018 Maailman lehdistövapauden päivänä ilmestyvän Maailman parhaat uutiset -lehden, jossa julkaistaan osa nuorten kirjoittamista uutisista. Nuoria ohjaavat ja mentoroivat Maailma.net- verkkolehden ja YK-liiton asiantuntijat. Mukaan mahtuu vielä muutama nuori!

Ilmoittautumiset (kerro mihin toimintoon haluatte mukaan, luokka, osallistujamäärä) ja lisäohjeistukset christa.prusskij@ykliitto.fi

www.maailmanparhaatuutiset.fi

Päivitetty viimeksi: 27.11.2017